Italiaanse wijnavonden – Deel 1

Bezig zijn met wijn, niets zo leuk als dat. Bijgevolg doen we dat dan ook maar!
Waarom bijvoorbeeld eens niet ‘bezig zijn’ met Italiaanse wijnen? Geef toe, vele wijnliefhebbers hebben het toch zo moeilijk hun weg te vinden in het doolhof waarin het Italiaanse wijnlandschap wordt uitgetekend. Als je het van dichterbij gaat bekijken moet je er ook niet verwonderd over zijn dat het bij menigeen een ‘gat in hun cultuur’ is.

En dus schrijven we een opleiding uit, gespreid over 6 avonden! Doelpubliek: enthousiaste wijnliefhebbers – met of zonder voorkennis – die niet onmiddellijk op hun mondje gevallen zijn en die met graagte ook een woordje placeren over de aangeboden onderwerpen.

Zo gingen we dan van start, samen met de 13 genodigden. Zo’n avondje zit eigenlijk poepsimpel in elkaar: na wat blablabla (de indeling van de provincies over noord tot zuid, wat geschiedenis, een stukje cheap-talk, en de indeling van de Italiaanse wetgeving) over het thema van de avond, volgt er een degustatie.
Prettig om zien is steeds dat geschuifel met de stoelen als we aan het 2e deel van de avond beginnen… de messen worden gescherpt, de verwachtingen zijn hoog en vooral de dorst is groot! De dorst naar kennis weliswaar ;-).

Gedurende deze 6 avonden zullen er een waaier aan druivenrassen de revue passeren! Natuurlijk, we zitten in Italië… Bijgevolg zullen er tevens een waaier aan smaken volgen. En zij die vastgeroest zijn aan de wereldburgers der druiven als daar zijn Cabernet, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon, etc. zullen lichtjes bedrogen uitkomen! Afzetten die oogkleppen, hoofd lichter achterover buigen en kappen maar met dat onbekende spul ;-).
You just love it or hate it!

Acht wijnen waren uitverkoren hun laatste adem uit te blazen. Sommigen onder hen waren al onthoofd, van anderen hadden we dan weer spijt dat we ze niet vroeger soldaat gemaakt hadden.
De wijnen waren zowat van overal, en toch ook weer niet. Zachtjes de eerste nadrukken leggen van de toonaangevende regio’s was de onderliggende boodschap en uiteraard ook verrassen!

Verrassen deed alleszins onze opener van de avond. De Epilogo di Cantalfieri Blanc de Noirs 2004 mag dan wel gemaakt zijn volgen de traditionele methode en van de Pinot Nero. Het was al een dood vogeltje, nog voor hij in het glas kwam! Oeps, die aanzet van de avond kon een pak beter… Waar was de pareling naartoe? Moet er geen mooi schuimkraagje verschijnen bij het ingieten? En dan volgde er oxidatie en vergane smaak-gloriën. Altijd positief blijven! Het kan alleen maar beteren. Maar toch, die prijs…slik!

Roeien met de riemen die we hebben en dus stapten we in onze sloep, gingen we helemaal de Adriatische zee door, likten we vlug de hiel alvorens aan te landen in Sicilia waar we een Catarratto proefden van Fazio. Haha opzet geslaagd…aantonen dat het in Sicilia verdomd moeilijk is de nodige zuren in hun wijnen te krijgen en zoals in dit geval te behouden. Tijd om dit pad te verlaten en pianissimo crescendo te gaan.

All the way back again to Friuli met een Pinot Grigio van Tenuta Pinni. Mooi uitgesponnen, prachtig evenwicht en een schoolvoorbeeld van degelijkheid.

Forte, Forte! Onze laatste witte wijn…Ik kan het niet laten om als liefhebber van de Riesling aan te tonen wat een prachtige resultaten er gemaakt worden van deze druif in Süd Tirol/Alto Adige. De Montiggl van St-Michael-Eppan werd van stal gehaald en ontkurkt. Al gauw volgenden de ‘oehs en de aahs’. Inderdaad waarachtig een mooi stukje mineraal vocht dat onze lippen bedwelmde!

Tijd voor het rode hoofdstuk aan te snijden. Een lichte tip van de sluier te lichten voor wat nog komen zal gaan. In volgorde proefden we een Barbera d’Asti van Cascina Castle’t uit Piëmonte (fruitig, correct maar ik heb toch besloten om in de toekomst een andere Barbera als voorbeeld te nemen), de Mongrana Maremma van Querciabella uit Toscane (oerdegelijk als steeds) en om af te sluiten Di Meo’s Don Generoso uit Irpina, Campania.
Deze laatste was een zeer concentreerde wijn, met een zeer complex aroma en smaak geheel. Aglianico op zijn best! Njammienjammienjammie 🙂

Eindigen deden we de avond met wat typische Italiaanse hapjes. Dit deden we echter niet vooraleer we nog een Reciotto van Pieropan – Le Colombare – ( one hundred percent Garganega sir) dronken op een succesvolle verderzetting van dit uiterst gezellig samenzijn!

Alla Prossima Volta!

10 Reacties

 1. Inderdaad een leuke avond. Vooral die Don Generoso van Di Meo was fantastisch. Jammer dat net die wijn 50 EUR moest kosten !

  Like

 2. Anne en ik vonden het ook een geslaagde avond. Wil, als we wat verder in de avonden zijn, ook wel eens een fleske meebrengen voor de after drink. Altijd fijn wat reacties te horen van gelijkgestemden.

  Like

 3. Laat u vooral door niks of niemand tegenhouden Bert…gewoon meebrengen als je er zin in hebt! Bij voorkeur blind natuurlijk.

  Like

 4. 😉
  wat grappig om lezen dat mensen zich moeten open stellen voor andere druiven dan cab en merlot en …
  italië is al jaar en dag mijn eerste liefde en gelukkig kwam ik in mijn kennismaken met wijn een paar gekke mannen tegen die ook daar hun wijnhart verloren hadden

  voor mij blijft italië een land dat ook in zijn wijnen vaak zijn dolce far niente elegantie stopt

  genieten dus!
  veel wijnplezier met de komende lessen

  Like

  • @ Kaat
   Kaat volgens je blog lijk je een zwak te hebben voor Italiaanse wijnen en blijkbaar in ’t bijzonder van vrouwen die de wijngaard beheren. Ik heb hier 2 kleine (grote) wijngaarden. ‘San Fereolo’ van Nicoletta Bocca in Dogliani (Piemonte – Langhe). Zij maakt geweldige biodynamische barbera (Austri) en Nebbiolo (il provinciale). Anderzijds uit Umbrië ‘Podere Marella’ van Inga Fiammeta een schitterende Sangiovese. Inga is één van de voorvechtsters geweest van de biowijnen in Italië. Na lang werken en zwoegen heeft ze echt prachtige wijnen ontwikkeld. De naam laat niets aan duidelijkheid over. ‘Godot’ is de naam van haar topwijn.
   Elke eerste zaterdag van de maand te proeven bij mij thuis. Ik heb een ‘huiswinkel ‘il giusto gusto’ te Lier.

   Like

 5. @bert
  ik ben al maanden bij je langs aan het komen 😉
  alleen leef ik wat in chaos en is die eerste zaterdag altijd weer voorbij als ik eraan denk …

  Like

 6. @ Kaat
  Als je me je mailadres geeft hou ik je telkens op de hoogte van die eerste zaterdag. Kwestie van de geordende chaos onder controle te houden. Ik herken het fenomeen. stuur naar: info@ilgiustogusto.be

  Like

 7. @ wim
  Okee ik breng blind eentje mee.

  Like

 8. Kaat in jou geval zal ik dan af en toe eens stellen dat je je voor de nodige cabernets ed eens moet open stellen.
  Ik heb net trouwens een werkelijk sublieme Cabernet Sauvignon binnen van Tenuta Sant’Antonio!
  Olala geen krot hoor 😉

  Bert, Oké breng mee maar ik wil je toch vragen je aan het thema van de avond te houden zodat we niet gaan voorop lopen naar wat nog komen moet.

  Like

 9. Leuke avond, ik kijk al uit naar de volgende avonden!

  Nico

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: