WOCO – Haute Cookure op het ritme van The Scorpions

Twaalf november 2012! Eindelijk is het zover, WOCO neemt zijn officiële start. Berit, Annick, Annemie, Johan, Alain en mezelf gaan op pad in naam der wetenschap onder de noemer ‘Wij Onderzoeken ’t Culinaire Orgasme‘. We moesten nog wat geplogenheden afspreken en dat zouden we dan ook best eventjes in stijl gaan doen. Met een natje en een droogje dus!

Hiervoor spraken we af bij Haute Cookure in Malle. Gewapend met pen, papier en camera (en een knorrende maag uiteraard) reed BOB Alain ons tot ginds. Bij het binnenkomen maakten we onmiddellijk kennis met de warme ontvangst van gastvrouw Cindy. Je voelde je dadelijk welkom in het gezellige kader. De sfeer zat alvast snor. We spraken af om voor de 6-gangen menu te gaan met een licht voorbehoud van kaas of dessert. Uiteindelijk werd het de full monty, inclusief de prestige wijnen!

Waar ik niet op gerekend had was dat het eerste hoogtepunt van de avond zo vlug zou volgen. Cindy stelde de mogelijke aperitieven voor en de keuze viel onverbiddelijk op de Gin Tonic, bereid met lavendelsiroop en zeste van pompelmoes. Bijpassende hapjes waren a) Sushi van zalm/tartaar avocado b) Boekweitpannekoekje/garnaal c) Kalfswang, langzaam gegaard. Later kwam er nog een bordje met Rode biet/gerookte paling/appel/crème foie gras. De start was gegeven het festijn mocht beginnen. Beoordeling 9,5/10 (Culinair Orgasme!)

 

Gang 1 – Tartaar van zwaardvis, Zeeuwse oester, wakamé, gel van komkommer & radijs
Wijn: Olivier Zeter Riesling ’11 – Pfalz (Ad Bibdendum – 10,90 €)

Zeer mooie structuur van de tartaar van zwaardvis, goed evenwicht, fris & licht ziltig. Sober bord!
Winematch ging zeer goed. De Riesling vulde het gerecht goed aan
Beoordeling 8,5/10

Gang 2 – Gebakken Grietfilet, schorseneren, mousseline van Sherry
Wijn: Velich TO 2010 – Burgenland – 85% Chardonnay, 10% Sauvignon Blanc, 5% Welschriesling (Ad Bibendum – 15,20 €)

Heerlijk gerecht, zeer rijk van smaak met een perfecte afkruiding en de griet die mooi sappig gebakken werd. Knappe presentatie.
De wijn op zich had even tijd nodig om wat open te komen. De eerste indruk was lichtjes saai. In combinatie met het gerecht schitterde echter zowel de wijn als als het eten. Perfect zoals het hoort!
Beoordeling 9,5/10 (Culinair Orgasme!)

Gang 3 – Gebakken St Jacobsvrucht, crème van bloemkool en boschampignons, jus met truffel.
Wijn: Velich TO 2010 – Burgenland – 85% Chardonnay, 10% Sauvignon Blanc, 5% Welschriesling (Ad Bibendum – 15,20 €)

De coquilles waren tot op de perfectie gebakken. Tot op het randje afgekruid, misschien zelfs net iets te… Combinatie van de ingrediënten was perfect.
Dit was een extra gang in het menu (15,00 € supplement) waarbij er geen passende wijn werd geschonken. Hoewel de Velich TO zich lekker liet voelen was dit toch een gemis in het geheel.
Beoordeling 9/10, herleidt naar 8/10 omwille van het gebrek aan passende wijn.

Gang 4 – Fazant, romige Fine Champagnesaus, witloof, knolselder en rilette van de fazantenbil
Wijn: Guado Al Tasso Il Bruciato ’09 – Bolgheri DOC – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Global Wineries – 20,45 €)

Malse sappige, knapperige fazant, de saus was heerlijk, de rilette verfrissend passend. Rijk en verfijnd met mooie presentatie.
De wijn is smooth, fluwelig, soepel en rond. Het geheel komt toch net iets te krachtig over in samenspel met het gerecht zodat het bordje iets naar de achtergrond werd gedrukt.
Beoordeling: 8/10

Gang 5 – Kaas: Vacherin Mont’ D’Or, Brie, Oude Reypenaer, Munster, gelei van druiven, sesam
Wijn: Barbeito Madeira Collection nr 1 (Diverse verkooppunten van The Madeira Collection – 23,50 €)

Een klassieke samenstelling van de kaaswagen maakt me steeds gelukkig. De Oude Reypenaer is één van mijn lievelingen. In combinatie met de Madeira was dit hemels! Prachtig van Cindy en Ivan om deze combinatie aan te bieden!
Beoordeling 9,5/10 (Culinair Orgasme!)

Gang 6 – Peer, limoen en sorbet van basilicum

Steeds moeilijk voor me om objectief te oordelen wegens helemaal geen liefhebber van desserts. Het geheel was mooi opgebouwd met een samenspel tussen het zoete en het verfrissende. Mooie kleurcombinatie.
Beoordeling 6/10

Afsluiten deden we met een koffietje, de nodige versnaperingen en met de discussie of The Scorpions nu al dan niet heavy metal zijn? De avond was meer dan geslaagd te noemen. Gastvrouw Cindy was vriendelijk, spontaan en kon gepaste uitleg geven, net als het personeel. Chef Ivan kwam zich voorstellen. De wijnen werden rijkelijk geschonken.
Beoordeling omkadering, ontvangst, personeel 9/10

Prijs van het geheel!
Menu 82,00 €
Aangepaste prestigewijnen: 40,00 €

Totaal betaald per persoon (incl. fooi): 160,00 €. Wat maakt dat we 38,00 €/persoon betaalden voor het water, de aperitief en de koffie. Het is lekker dichtbij, met een sfeervolle leuke omkadering en gedreven mensen. Ik kom hier zeker terug!

Gegevens:
Haute Cookure
Herentalsebaan 30
2390 Malle
http://www.hautecookure.be

En tot slot, oordeel zelf: is dit heavy metal?

Eén reactie

  1. Metal, it is, Master Wim!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: