Proeformulieren een verheldering of een warrig kluwen?

Wijnproeven is heerlijk, dat moet ik jullie al lang niet meer vertellen! Hoe correct wijn te proeven…dat is een ander verhaal! Het is ons mens-zijn immers eigen vooral uit te gaan van persoonlijke voorkeuren. En daar is helemaal niets op tegen, integendeel zelfs. Heel vaak vertel ik dat de essentie van wijn en wijnproeven vervalt in dat ene puntje: lust ik hem of lust ik hem niet.
Uiteraard is dit het belangrijkste want als je een wijn graag drinkt wil je hem drinken en wil je hem in je kelder. Als je een wijn niet graag drinkt dan mogen wij (ik heb steeds de neiging een ‘n’ achter ‘wij te typen…) professionals nog duizend maal vertellen dat de wijn heel correct en zuiver gemaakt is. Het zal je worst wezen als je hem niet lust, en terecht!

Maar… wil je neutraal wijnen kunnen proeven en beoordelen dan moet je je persoonlijke voorkeur voor een heel groot deel kunnen wegcijferen. En dat, dat is nu net zo moeilijk.
Proefformulieren kunnen je hierbij helpen! Je kan stap voor stap de wijn beoordelen en analyseren.
Vele proefformulieren heb ik reeds gebruikt, vele apps heb ik reeds gedownload en nooit is er eentje die helemaal naar mijn zin is. Ofwel is het te simplistisch, ofwel is het een detailleus kluwen van pietluttige details.

Om die reden heb ik zelf formulieren ontworpen die ik steeds naar mijn eigen behoeftes kan aanpassen.
Perfect zullen ze niet zijn, de één zal er mee kunnen werken, de ander zal het maar niets vinden. Gelukkig bestaat er een delete knop :-).
Ik geef ze jullie graag mee, ze zijn vrij te downloaden voor ieders gebruik!

Wijndegustatieformulier schuimwijn

Wijndegustatieformulier witte wijn

Wijndegustatieformulier rode wijn

Wijndegustatieformulier zoete wijn

Tenslotte wil ik elke beginnende wijnliefhebber aanraden wel degelijk proefformulieren te gebruiken. Het is een leidraad in het proeven en veel belangrijker het is een aanzet tot een analytisch denken… en net dat heb je nodig om een wijn neutraal te beoordelen, buiten een uitstekende reuk- en smaakzin natuurlijk. Maar dat laatste kan je aanleren ;-)!

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: