Savennières – Magische Chenin

Welke wijn drink jij graag? Van welke wijn hou jij het meeste? Wat kan jou zoal bekoren in het glas? Ontelbare keren wordt deze vraag me gesteld. Mijn antwoord is dan steeds ‘simple comme bonjour’… Dat varieert van mijn stemming, van mijn omgeving, wat mijn bord mij te bieden heeft en uiteraard van mijn gezelschap.
Bovendien ben ik liefhebber van een zeer breed gamma en maakt het me geen zier uit waar de wijn vandaan komt of van welke druif hij werd gemaakt. Als hij maar lekker is!!
Toch heb ik enkele klassiekers waar ik vaak op terug durf te vallen. Savennières is daar één van. Ik heb er steeds enkele flessen van in mijn kelder veilig opgeborgen. Durft hij ten mijnen huize al eens boven gehaald worden combineer ik er meermaals die andere klassieker bij waar ik met regelmaat op terugval… Kreeft!

Wanneer ik echter spreek over Savennières valt het me steeds weer op hoe weinig deze wijnen gekend zijn. Verbazend want ze behoren simpelweg tot de allerbeste witte wijnen die Frankrijk te bieden heeft. Wil je een Savennières overtroeven moet je, wat mij betreft althans, van uitstekende huize zijn en vooral meer te bieden hebben dan een bekend labeltje. Tijd om een beetje verandering te brengen in het witte goud uit de Loire!

SAVENNIERES-CARTE-1

Savennières – samengevat in enkele feiten

 • Savennières wijnen komen uit de Loire en de wijngaarden bevinden zich ten zuiden van Angers.
 • De wijngaarden liggen aan de rechteroever in de benedenloop van de Loire.
 • De wijngaarden liggen verspreid over 145 hectares in de gemeentes Savennières, Bouchemaine en La Possonnière.
 • Savennières kent twee geklasseerde crus: Coulée de Serrant (7 ha) en Roche aux Moines (33 ha)
 • Op 8 december 1952 verkreeg Savennières de AOC status
 • Er worden enkel witte wijnen gemaakt van de Chenin Blanc druif
 • Er worden zowel droge als zoete witte wijnen gemaakt
 • De wijngaarden liggen op een leisteenrijke bodem met een rotsachtige, vulkanische ondergrond op steile hellingen.
 • De lokale onweders treffen meestal de linkeroever waardoor Savennières vaak gespaard blijft van de grillen der natuur.
 • De rendementsbeperking ligt op 50 hl/ha en wordt teruggebracht to 40 hl/ha voor de zoete versies
 • Manuele oogst is er verplicht en het oogsten dient in minimaal 2 plukbeurten te gebeuren

Samenvatting van de geproefde wijnen:

 1. Château de Varennes – Savennières 2009
  Zuiver ogend, strogeel van kleur. Aroma’s vol witte bloemen en geel steenfruit. Droog, strak mondgevoel. Mineralig vooral. Smakelijk, fruitig en vol met voldoende kracht.
  Beoordeling 14,5/20
 2. Domaine des Forges – Savennières Roche Au Moines 2009
  Schitterende heldere strogele kleur. Exploderende neus met honing, bloemen, wit boomfruit, geel steenfruit, een zachte peperkruidige toets en een mooi verweven houttoets. Fantastische zuren, zo heerlijk lang dragend, vol, rond, vettig en oh zo smakelijk. De lengte blijft maar aanhouden. Rode draad… Mineralen met een Hoofdletter van start tot einde. Dit is een grootse wijn in al zijn facetten!
  Beoordeling: 18,5/20
 3. Domaine Richou La Bigottière – Savennières 2011
  Bleekgoud en helder. Rijpe appel, vuursteenmineralen, honing, kruiden, gegrilde nootjes en een houttoets maakt het bouquet van deze wijn. Mooie zure, krachtig smaakprofiel. De nootjes en de honing komen duidelijk terug net als de mineraliteit. Lang aanwezig, stevig, full body en mondvullend.
  Beoordeling 15,5/20
 4. Château Pierre-Bise – Savennières Roche Au Moines 2009
  Geelgoud en zuiver van kleur. Ik ben onmiddellijk weg van het aroma. Licht oxidatief met gegrilde amandelen, vuursteenmineraliteit, gedroogde abrikoos en verse abrikoos, perzik, acaciahoning en peper. Die kruidigheid blijft ook in de smaak. Zuren zijn ronduit schitterend aanwezig net als de mineralen en de roze pompelmoes. Verder vallen de honing van acacia en de walnoten vooral op in de mond.
  Eigenzinnigheid troef in deze wijn maar oh zo smaakvol!
  Beoordeling 17,5/2
 5. Nicolas Joly – Savennières Coullée de Serrant 2008
  Goudgeel en zuiver. In de neus oxidatief, veel honing met mineralen. peperkruidig, gegrilde amandel, zachte eiktoets. En dan komt het… Wat een smaakgevoel!! Wat een lengte!! Wat een sensatie!! Dit is perfectiebenaderend. Superspartelende zuurtjes, snoepjes met perfect gerijpt fruit. Branderige tonen met een mixed aan nootjes. Aaaaaaaaaaaaanhoudende lengte!
  Beoordeling 19,5/20
 6. Domaine des Forges Le Clos du Papillon – Savennières Demi-Sec 2008
  Bleekgeel, helder. Het bouquet is gevuld met honing, kweepeer, bloesems, abrikozen en mineralen. Verfijnde zuurtjes, uitgesponnen smaak waarin de honing domineert. Verder ook zeste van mandarijn. Niet vermoeiend en evenwichtig. Blijft wel niet te lang aanwezig in de mond. Bij een stukje foie gras zou dit perfect moeten passen.
  beoordeling 14,5/20
  –> We proefden ook de 2010 Deze miste wat zuurtjes zodat hij minder mooi in evenwicht was dan de 2008.
 7. Château d’Epiré ‘Grand Cru d’Anjou’ – Savennières Moelleux 2011
  Bleekgoud. Zeer veel honing, rijp fruit, mineraal, bloesems, citrus van sinaas en een mix aan verse en gedroogde vruchten in de neus. Zeer mooie zuren, pruimpjes en honing. Bloedsinaas in de afdronk. Goed van structuur, niet te zoet, hoog in zuren zelfs.
  Beoordeling 15/20

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: