Rioja – A taste of Spain

Zo nu en dan krijg ik wel eens de opmerking dat de plaats in mijn hersenen, gereserveerd aan het proeven van wijn, de rest van mijn geheugen te veel overstijgt. Ik ga er van uit dat een mens zijn geheugen zelf deels opbouwt en vooral stockeert waar hij zelf veel belang aan hecht. Ik moet wat deze betreft dan ook schuldig pleiten. Zo kan ik me nog levendig een proeverij voorstellen van het jaar 2008 waarvoor ik was uitgenodigd bij Michiel van Vinotopia. Het betrof een degustatie van de betere Rioja’s (bijna allen Reserva’s of Gran Reserva’s) van het jaar 1998. Ik ben me deze degustatie steeds blijven herinneren omdat ik, buiten verwachting, enorm aangenaam verrast was door de kwaliteit die deze 10-jarigen toen haalden.

Ik had, toen, zo mijn vooroordelen wat Rioja betrof.  Een vanille en eik-overgoten wijn die overprezen is en zich vlug aan het oxidatie monster moest gewonnen geven. Stom van mezelf dat te denken want ik kwam die avond één van mijn eigenste principes tegen: stel je steeds open om te proeven, zet je oogkleppen af en geef elke wijn de kans en aandacht die hij verdient.
Bijgevolg was ik ook vol verwachting toen er bij Het Negende Vat een Rioja degustatie op het programma stond. Geen horizontale proeverij dit keer, maar wel een kennismaking met het huis Bodegas Fernandez de Pierola, inclusief een kleine verticale van hun Reserva’s.

zonas_de_produccion

Rioja – samengevat in enkele feiten:

 • Rioja wijnen komen hoofdzakelijk uit La Rioja, maar het afgebakende wijngebied doorkruist ook Navarra en Baskenland.
 • De wijngaarden liggen verspreid langs de beide oevers van de Ebro rivier
 • De wijngaarden liggen tussen Haro en Alfaro
 • Rioja is onderverdeeld in 3 zones: Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavesa
 • De totale productiezone omvat 144 gemeentes, goed voor 63.953 ha aan wijngaarden
 • De wijngaarden worden beïnvloed door zowel een mediterraan, warmer, klimaat (Rioja Baja) als door de Atlantische Oceaan, wat voor meer afkoeling zorgt (Rioja Alta en Alavesa)
 • De bodem is voornamelijk rijk aan kalk, klei, ijzer en zand
 • Er voornamelijk rode wijnen worden geproduceerd maar je er tevens witte en rosé wijnen kan aantreffen
 • De rendementsbeperking voor de rode wijnen 45 hl/ha betreft tegenover 63 hl/ha voor de witte wijnen
 • Rioja was de eerste Spaanse DO (1926) en op 9 april 1991 promoveerde Rioja tot DOCa
 • Toegelaten rode druivenrassen zijn: Tempranillo (belangrijkste druif) – Garnacha Tinta – Graciano – Mazuelo – Maturana Tinta
 • Toegelaten witte druivenrassen zijn: Viura – Malvasia de Rioja – Garnacha Blanca – Tempranillo Blanco – Maturana Blanca – Turruntés de Rioja – Chardonnay – Sauvignon Blanc – Verdejo
 • Hoewel niet langer toegestaan Rioja oorspronkelijk is ontstaan uit Cabernet Sauvignon
 • Er verscheidene types Rioja worden gemaakt waarbij de verplichte rijpingsperiode afwijkt van de standaard Spaanse rijpingsperiode
 • Rioja Joven: Geen tot beperkte houtlagering krijgt
 • Rioja Crianza: Een minimale rijpingsperiode van 1 jaar op hout krijgt en enkele maanden flesrijping. Voor een witte Crianza is er een minimale rijpingsperiode van 6 maand op hout verplicht.
 • Rioja Reserva: Een minimale rijpingsperiode van 3 jaar is verplicht waarvan minstens 1 jaar op hout. Voor een witte Reserva is er een minimale rijpingsperiode van 2 jaar verplicht waarvan minstens 6 maand op hout.
 • Rioja Gran Reserva: Hier wordt er een nog strengere rijpingsperiode opgelegd en is er een verplichting van minimum 2 jaar in 225 liter eiken vaten en 3 jaar flesrijping. Voor witte wijnen is het eiken vat geen verplichting. Wel een minimale rijpingsperiode van 4 jaar waarvan minstens 1 jaar op hout.
 • 2005, 2010 en 2011 als excellente jaren worden aanzien
 • Er nog steeds wijnen worden gemaakt volgens de Maceration Carbonique

Samenvatting van de geproefde wijnen:

 1. Bodegas Fernandez de Pierola Joven 2011
  Jong robijnrood met paarse reflecties. Aroma’s van kriek, kers, lichte eucalyptus en florale aanvulling. Licht smakende tannine en correct aanvullende zuren. Licht vegetaal in de afdronk. Dit is een zeer correcte, doch eenvoudig bescheiden wijn met een vriendelijk prijskaartje (6,29 €)
 2. Bodegas Fernandez de Pierola Crianza 2009
  Correcte robijnrode kleur. Bescheiden neus met voornamelijk blauw fruit, licht kruidig en een onverscholen alcoholtoets. In de mond zijn er de alcohol doorspekte tannines met een iets te scherpe smaak. Het fruit is niet dominant aanwezig. Afdronk net iets te zwak. (11,43 €)
 3. Bodegas Fernandez de Pierola Reserva 2005
  Robijnrood met lichte evolutie. De geur geeft veel peper. Hem enige tijd gunnen in het glas doet duidelijk deugd. De alcohol verzwakt en cederhout en tabak komen opzetten samen met wat boschampignons en teeltaarde. Gestructureerde tannines, niet te veel zuren, zoethout, vanille, tabak, thee bepalen het smaakpatroon. Het fruit is duidelijk op de terugweg.
  Momenteel op dronk en niet te lang meer bewaren. (16,87 €)
 4. Vitium Reserva 1999
  Robijnrood met duidelijke evolutie. Prachtig aroma met aanstekelijke blonde tabak, dadel, pruim, sousbois en een uitstekende kruidige toets. Gelagen tannines, kruidig/chocolade/vijgenconfituur in de smaak. Zonde dat de alcohol lichtjes domineert. Correcte, voldoende lange afdronk.
  Prachtige wijn voor 31,87 €
 5. Vitium Reserva 2000
  Robijnrood met overduidelijke evolutie. Veel cederhout in de neus, champignons, tabak, kruiden en een beetje turks fruit vullen het bouquet aan. In de mond zijn er zwakke tannines die onmiddellijk weg zijn. Hoe mooi de neus hoe zwak de smaak. Deze wijn is duidelijk op de terugweg (31,87 €)
 6. Vitium Reserva 2001
  Robijnrood met evolutie. Schitterend bouquet van theebladeren, chocolade, tabak en toch een zweem alcohol. Het fruit zit wel op de achtergrond. Proeven doen we met chocolade-geladen tannines, een bulk van gestoofd fruit, alcohol, ceder en een heerlijk samenspel van tabak/kruiden/aardse accenten. Dit is een goede gerijpte wijn (31,87 €)
 7. Vitium Reserva 2004
  Helder, robijnrood met traanvorming. De alcohol primeert in de neus. Nadien komt zoethout, vanille, kruiden van voornamelijk peper, florale toetsen en een vleug van chocolade. Het type van fruit is meer rood dan zwart. De tannines zijn lichtjes uitdrogend, de alcohol is stevig aanwezig alsook het rode fruit. Mocht iets meer body en evenwicht vertonen. (31,87 €)
 8. Vitium Reserva 2005
  Robijnrood en helder. Zo mooi die eucalyptus in het aroma. Samenspel van rood met zwart fruit, tabak, kruiden met voornamelijk laurier, zweem van donkere chocolade, viooltjes en vegetale accenten. Complex en belovend bouquet. Goede stevig onderbouwde tannines met een perfecte aanvulling van de zuren. Smaakprofiel: fruitig/kruidig/tabak/hout/vanille/alcohol. Lange afdronk vol met schone kruiden. Perfect in balans en heerlijk smakend. Het jaar 2005 maakt zijn reputatie hier waar. (31,87 €)

19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: