Wanneer een pluimpje een medaille wordt

Voor het tweede jaar op rij kreeg ik een uitnodiging in de bus om deel te nemen aan Grands Concours du monde in Straatsburg. Meer bepaald om te jureren over de ingezonden Riesling, Pinot Gris en Gewürztraminer wijnen. Aangezien ik toch niets anders te doen heb en een weekendje Straatsburg altijd wel leuk is trok ik gepakt en gezakt naar ginds. Meer zelfs, ik keek er naar uit gezien ik er vorig jaar – na de nodige ernst die er nodig is tijdens het jureren – een pak plezier heb beleefd. Wat zou het me tevens heugen opnieuw te proeven met enkele gelijkgestemde zielen die ik na een jaar contact in de virtuele wereld terug zou ontmoeten. Vriendschappen worden er gesmeed, ongeacht vanwaar je afkomstig bent (en moet dat zo ook niet zijn met de wijnen die je proeft?).

Er stond ons weer een hele klus te wachten: 971 wijnen werden ingezonden; 443 Riesling – 253 Pinot Gris – 275 Gewürztraminer uit 18 verschillende landen. Deze wijnen zouden geproefd worden door 80 professionele proevers eveneens uit 18 verscheidene landen (Zuid-Afrika, Duitsland, Oostenrijk, Canada, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Luxemburg, Noorwegen, Nederland, Tsjechië, Roemenië, Rusland, Slovenië, Zwitserland, USA en België (moi). We werden ingedeeld in 9 proeftafels van steeds 7 proevers.

Tijdens deze 3-daagse proeverij proefde ik 110 verschillende wijnen. Het proeven startte steeds om 08.30u en verliep in 3 sessies tot ongeveer 13.30u. Elke sessie was goed voor ongeveer 12 wijnen. De dag werd telkens ingezet met een ‘aanzetfles’. Wat goed is, want de eerste wijn die je proeft is toch telkens de klos… Tussen de sessies door was er een 15 tot 20 minuten pauze.
Dit is hetgeen ik proefde:

 • Dag 1 – sessie 1: Riesling (basis)
 • Dag 1 – sessie 2: Riesling Vendanges Tardives, Late Harvest, Auslese –> 6 gouden medailles
 • Dag 1 – sessie 3: Gewürztraminer Grand Cru –> 5 gouden medailles waarvan ikzelf één 98/100 quoteerde
 • Dag 2 – sessie 1: Riesling Grand Cru –> 2 gouden medailles
 • Dag 2 – sessie 2: Pinot Gris (basis)
 • Dag 2 – sessie 3: Gewürztraminer (basis) –> 1 gouden medaille
 • Dag 3 – sessie 1: Riesling (basis) + Riesling Grand Cru –> 4 gouden medailles
 • Dag 3 – sessie 2: Pinot Gris Grand Cru –> 2 gouden medailles
 • Dag 3 -sessie 3: Gewürztraminer SGN, icewine, Beerenauslese,… –> 1 Grande médaille d’or + 5 gouden

De 7 juryleden aan de tafel proeven de wijn onafhankelijk en geven hun punten door volgens een vooropgesteld proefformulier (in te geven via een PDA). De toegekende punten aan de wijn is de gemiddelde score van de proevers. Indien uw score 6 punten boven of onder het gemiddelde ligt, wordt deze geëlimineerd.
De wijn krijgt volgende medaille:

 • Grande Médaille d’Or: minstens 92 punten
 • Médaille d’Or: minstens 85 punten
 • Médaille d’Argent: minstens 82 punten

Maximum 30% per categorie van de ingezonden wijnen krijgt effectief een medaille. In concreto wil dit zeggen dat niet alle wijnen die volgens ons 82 punten toegediend kregen, en bijgevolg goed waren voor een zilveren medaille, ook effectief deze medaille zouden krijgen. Hiervoor lagen de gemiddeldes immers te hoog…

Het resultaat van deze proeverij in Riesling: 443 ingezonden wijnen: 112 medailles

 • 2 Grandes médailles d’Or
  Dopff et Irion grand Cru Schoenenbourg Vendanges Tardives 2004
  Schloss Ortenberg Trockenbeerenauslese 2009 (Baden)
 • 66 Médailles d’Or
  40 Frankrijk – 17 Duitsland – 3 USA – 3 Tsjechië – 1 Australië – 1 Luxemburg – 1 Slovakije
 • 44 médailles d’Argent
  23 Frankrijk – 13 Duitsland – 2 USA – 2 Luxemburg – 1 Australië – 1 Tsjechië – 1 Slovakije – 1 Zwitserland

De volledige resultatenlijst: http://www.portail-vins-du-monde.com/riesling/riesling2011/

Het resultaat van deze proeverij in Pinot Gris: 253 ingezonden wijnen: 73 medailles

 • 1 Grande médailles d’Or
  Znovin Znojmo Straw Wine 2009 – Satov/Tsjechië
 • 46 Médailles d’Or
  42 Frankrijk – 1 Italië- 1 Zwitserland – 2 Tsjechië
 • 26 médailles d’Argent
  19 Frankrijk – 2 Duitsland – 2 Australië – 2 Nieuw-Zeeland – 1 Zwitserland

De volledige resultatenlijst: http://www.portail-vins-du-monde.com/pinot/pinot2011/

Het resultaat van deze proeverij in Gewürztraminer: 275 ingezonden wijnen: 78 medailles

 • 2 Grandes médailles d’Or
  André Regin Gewürztraminer SGN 2007
  Wolfberger Gewürztraminer VT 2008
 • 64 Médailles d’Or
  61 Frankrijk – 1 Duitsland – 1 Oostenrijk – 1 Tsjechië
 • 12 médailles d’Argent
  8 Frankrijk – 3 Duitsland – 1 Nieuw-Zeeland

De volledige resultatenlijst: http://www.portail-vins-du-monde.com/gewurz/gewurztraminer2011/

Als ik balans moet opmaken van wat er aan onze tafel te proeven viel, kan ik niet anders dan tevreden zijn. De hoogste medaille van de SGN Gewürztraminer werd aan onze tafel uitgereikt, met daarnaast nog eens 25 gewone gouden en ettelijke zilveren medailles. De pluimpjes vlogen in het rond dus. Ik vond de overall kwaliteit enorm hoog zijn en mijn bek viel werkelijk open van verbazing over het mooie wat de Gewürztraminer, een druif die me niet echt ligt, in petto had.

De organisatie was alweer feilloos waarvoor er gerust ook een grote pluim aan het adres van Mme Christine Collins mag gegeven worden! Naast het wijnproeven werden we als koningen ontvangen in Scherwiller en werden we ondergedompeld in de eeuwenoude geheimen van de historische kelder van de Hospices Civils de Strasbourg.
Maar bovenal was er de ongelooflijke kameraadschap tussen ons. Mijn Spaanse vriend bracht zijn Navarra wijnen mee om te laten proeven (lovely Graciano), vanuit Hongarije werden er flessen ontkurkt, een heerlijke trockenbeerenauslese uit het new Yorkse Finger Lakes bezorgde ons zoete dromen… En ik, ik gooide een stok in het hoenderhok door mijn Duiste collega’s te verslaan in hun eigen gebied. De Wagner Stempel Riesling die ik mee had genomen (in magnum) bracht stilte van verbazing doorheen de gelederen.
Gelukkig kon er hartelijk gelachen worden met mijn droge opmerking dat dit het soort wijn is dat ik van hen verwacht in deze wedstrijd ;-).
Bovendien zijn er alweer nieuwe vriendschappen ontstaan. Hiermee wil ik in het bijzonder mijn Noorse vriendin Ann veel succes toewensen in het najagen van haar droom…het halen van haar diploma Master in Wine!

Zij durft tenminste doen, waar ik amper van durf dromen!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: