De Ronde van Portugal – Dag 1

Een week geleden is het alweer – wat gaat de tijd snel als je het naar je zin hebt – dat we gepakt en gezakt, met een broek vol goesting, richting Portugal vertrokken om er een weekendje aan wijntoerisme te doen. We dat zijn, behalve mezelve, zeven mannen/vrouw uit het Herentalse met een grote liefde voor één ding; nl. wijn. Gedurende de voorbije 2 jaren had ik ze al meerdere keren in contact gebracht met de verscheidenheid in de Portugese wijnen. De interesse was dus gewekt…

Ryanair!! Wat kan ik daar nu in godsnaam over vertellen… dat het nooit een goed huwelijk zal worden (god zij dank zijn we trouwens nooit gehuwd geweest). Telkens weer heb je verhalen erover. Goed en goedkoop als alles snor zit. Trek je plan, brutaal en absurd als je een minste tegenslag hebt. Resultaat: 3 uur na ons vertrek in de vroege uurtjes was ons gezelschap -1 vertrokken richting Porto. Een inwoner van onze Europese unie, met een geldige verblijfskaart, mocht niet mee van het onnozele piepkuiken dat aan haar balie alle verantwoordelijkheid van zich afschoof. Jàààààà de persoon in kwestie mag dan wel een hollander zijn… ook zij hebben rechten 😉
Godzijdank bewaarde hij zijn kalmte, deed een ommetje via Zaventem en kon hij met diezelfde verblijfskaart probleemloos de vlucht op. Grrrrr Ryanair!!!! Laat ons dit echter klasseren onder de fait divers van deze wereld.

9 uur ’s morgens is de landing in het wondermooie Portugal en we spoeden ons op weg om onze huurwagen op te pikken. Even later hebben we immers onze eerste afspraak van de dag… Porthuis Andresen!
Andresen is niet één van de vele hyper-commerciële porthuizen waarvan de naam van het merk belangrijker is dan de inhoud van de fles. Dat merk je wanneer je op zoek zal gaan naar hen. Afspraak maken is een absolute vereiste en enkel de deurbel zal je bevestigen dat je op je juiste locatie bent. Mr. Alvaro Van Zeller gaf ons alvast een hartelijk ontvangst. Het Port gebeuren zal steeds zijn geheimen kennen maar van de vele losse rafeltjes die er bestaan zijn er ons toch wel enkele duidelijk geworden. Na een prachtige rondleiding in het oeroude huis kwam er uiteindelijk de degustatie. Klassiek hier is dat je onmiddellijk met de neus op de feiten zal worden gedrukt. Geen Porto in het glas zoals de meeste mensen hem zullen kennen, wel portwijn… en ja dat is wel degelijk een wereld van verschil!
Op de proeftafel bij Andresen en in volgorde van proeven:

 • Late Bottle Vintage 2005
 • Vintage 2007
 • 10 Year old White Port
 • 10 Year old Red Port
 • 20 Year old White Port
 • 20 Year old Red Port
 • Colheita Port 1982
 • 40 Year old Red Port
 • Colheita Port 1968

Omstreeks 14u hadden we dus 9 Portwijnen achter de kiezen, op vrijwel nuchtere maag. Deze toen niet meer zo nuchtere maag schreeuwde naar voedsel. Restaurante Dom. Louis aan de Ponte Dom Louis in het historische Portcentrum (grens van Porto en Vila Nova de Gaia aan de oevers van de Douro) was de locatie van dienst. Iedereen, behalve ons achterblijvertje – we hadden wel een flesje 10 year old White en een flesje Vintage voor hem meegesmokkeld -, wist vanaf dit moment dat het serieuze werk begonnen was…

In de namiddag trokken we verder richting Penafiel (half uurtje rijden) waar ons tweede, en laatste bezoek van de dag was… Quinta da Aveleda. Grandeur en chique dat was de sfeer die deze Quinta uitademde. In afwachting van onze nog steeds reizende metgezel te laten aansluiten brachten we wat tijd door in de hemelse tuin, gevuld met de nodige folliekes. Toepasselijk uiteraard dat de lijn met de grootste van hun wijnen dan ook tot Follies werden gedoopt. Dwalend door de eucalyptusbomen, de bok & de geiten en de vele watertoestandjes werden onze monden steeds maar droger… De wandeling was echter een welgekomen afwisseling en de afsluiting met de nodige ooh’s en aah’s in de onder monnikengezang gedompelde brandykelder was een absoluut hoogtepunt.
Eénmaal we voltallig waren konden we starten met het proeven van de wijnen. Dit deden we in een zeer mooi proeflokaal. De focus kon totaal gaan naar ditgene die hem verdiende… de wijn in het glas!
Op de proeftafel bij Quinta da Aveleda en in volgorde van proeven:

 • Casal Garcia Vinho Verde Branco 2010
 • Quinta da Aveleda Vinho Verde 2010
 • Follies Alvarinho 2010
 • Grande Follies Branco 2009
 • Charamba Douro Tinto 2007
 • Follies Touriga Nacional 2007
 • Grande Follies Tinto 2004
 • Casal Garcia Vinho Verde Rosé 2010

Het was alvast een leuke en aangename proeverij. De kwaliteit van de geproefde wijnen kon op sommige uitzonderingen na ook een stuk beter. Mijn favorieten waren alvast de Follies Alvarinho & Touriga Nacional en de Grande Follies Tinto. Spijtig vond ik alvast dat de Grande Follies Branco gemaakt werd o.b.v. Chardonnay…alweer een zoveelste ge-eikte Chardonnay erbij. En dat in een land dat zo rijk is aan overheerlijke authentieke druiven!

Hoewel we nog moesten inchecken in het 4 sterren Penafiel Park Hotel, begon de vermoeidheid al toe te slaan. Logisch, we waren dan ook al van 04.00u in de morgen op pad. De prachtige kamers konden echter maar even bezocht worden want op uitnodiging van Quinta da Aveleda mochten we de avond afsluiten met een overheerlijk diner in Restaurante Xarcutão(Paredes).
Tijdens het diner dronken we volgende wijnen van Quinta da Aveleda:

 • AVA
 • Follies Alvarinho/Loureiro
 • Follies Cabernet Sauvignon/Touriga Nacional
 • Aguardiente Velha – Adega Velha (= Brandy/Cognac)

Nadien bedtijd zou je denken…niets is minder waar! Maar de pennen zullen daarover netjes zwijgen 😉
Conclusie van dag één: Het ritme zit er van bij de start stevig in. Blij dat we opnieuw voltallig zijn. De Portugese warmhartigheid en gastvrijheid pakt ons onmiddellijk bij de strot. Niemand heeft een platte tube gereden. Iedereen kijkt uit naar de volgende dag. Niemand heeft ook maar één seconde spijt mee te zijn gegaan.

To be continued…

Eén reactie

 1. Damn, had er graag bijgeweest.
  Kijk nu al uit naar het vervolg van het verslag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: