Rioja Vivaz Crianza 2005

Onlangs kreeg ik van een DTL-collega een flesje wijn toegestopt. Ze is Spaanse van origine en geeft er opleiding in de Spaanse taal. We maakten kennis met elkaar doordat ik gevraagd was om een woordje uitleg te geven, inclusief degustatie, over de Spaanse wijnen in de diverse klassen. Ze vertrouwde me toe dat deze wijn gemaakt werd door de man van een goede vriendin die in een lokale coöperatieve aan de slag is. Deze wijn willen ze graag gaan commercialiseren en er promotie omtrent gaan maken. Omdat ze zelf niet echt beslagen zijn in de ‘taal van de wijn’ vroeg ze me dit te willen proeven en haar mijn bevindingen over te maken. Gezien ik een vriendelijke jongen ben, doe ik dat uiteraard…Met plezier zelfs 😉

Omdat ik een meer globaal oordeel wou, liet ik deze proeven aan hobbyisten, wijnliefhebbers die een wijncursus bij me volgen in dezelfde DTL-avondschool te Herentals.
Hieronder onze bevindingen:

De wijn kleurt kersenrood en heeft een lichte aanzet tot evolutie. Hij oogt alleszins zuiver. De evolutie zet zich alvast door in het aroma want het is zoeken naar het frisse, jonge rode of zwarte fruit. Vooral toetsen van zoethout, humus, hout, vanille en een bom aan kruiden geuren het plaatje. Na het walsen komen de tertiaire aroma’s opzetten…cederhout, tabak en een vleugje mokka. Hoewel er niets fout is met de geur is vooral het gemis aan het fruit een teken aan de wand.
Proeven dan maar en hierbij valt onmiddellijk de soepelheid op. Zelfs een licht gemis aan body. Het middenstuk voelt vooral aards aan, zeer vegetaal en opnieuw is het wat zoeken naar fruit. Door het gemis aan volume valt vooral de alcohol en het hout op. De afdronk is niet fenomenaal!
Conclusie is dat dit een wijn is die absoluut op dronk is en die we geen al te grote toekomst meer kunnen voorspellen.

Mijn raad is dat ze deze wijn naar de toekomst toe nog heel wat moeten fine tunen. De ietwat groene tannine verraad ook dat er bij de basis reeds wat is misgegaan. Ik vermoed niet dat deze hoofdzakelijk tempranillo druiven in een optimale rijpheid werden geoogst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: