Geitenkaas vs. Touraine – Niet mekkeren, maar proeven!

Een quasi onmogelijke opdracht tot een goed einde brengen. Worden we daar met z’n allen niet af en toe met geconfronteerd? Wel dit was het wat mij, samen met een 10-tal Belgische en evenzeer een handvol Nederlandse journalisten werd voorgesteld. Interloire had een wel zeer bijzondere proeverij georganiseerd in de geitenkaasboerderij Polle te Lichtaart. Promotioneel ten gunste van de Touraine wijnen werd er een basis proeverij opgezet waarbij het feit dat Touraine en geitenkaas voor elkaar gemaakt zijn een keer publiek gemaakt moest worden.

vo-interloire_05Interloire maakte dan ook een selectie van 10 Touraine wijnen die ofwel in België ofwel in Nederland op de markt zijn. Tevens werden kaasmeesters Michel Van Tricht en Zoon (België) en L’Amuse (Nederland) gecontacteerd om er de nodige kaasjes rondom te verzorgen. Ons werd gevraagd de zoektocht te maken naar de beste combinatie.

Een onmogelijke opdracht! Waarom?

  • Er stonden 10 Touraine wijnen op het programma. Waaronder 7 witte Sauvignon Blancs en 3 rode (2 van de Gamay eentje van Gamay in combinatie met Cabernet Franc).
  • Kaasmeester Frédéric Van Tricht selecteerde 6 Belgische kazen.
  • Kaasmeesteres Betty Koster selecteerde 5 Nederlandse kazen.
  • Een eenvoudige rekensom leert ons dat dit 10 x ( 6 +5 ) = 110 te proeven combinaties oplevert.
  • Er een mengelmoes aan kazen voor onze neus kwam gaande van de klassieke geitenkazen tot stevig lopende zelfs blauwgeaderde kazen.
  • Mijn, ons, smaakpallet deze overvloed aan smaaksensaties gewoonweg niet aankan!

Desalniettemin werd het een mooie ervaring waarbij vooral geitenkaas bij mezelf een andere dimensie heeft gekregen! De perceptie die er bestond is weggevaagd. Namen als Neteling, Rouvener, Le Petit Biquet en anderen zijn gewoonweg prachtige geitenkazen.

Rest de vraag of Touraine nu uitermate geschikt is als combinatie met de geitenkaas? Klassiek kan je stellen dat de druif Sauvignon Blanc vaak een goede match geeft met dergelijke kazen. Dat helpt Touraine uiteraard reeds een stap vooruit. De kwaliteit van de geproefde Touraine wijnen was echter niet van hetzelfde  niveau als de kazen. Hierdoor kan er dan ook geen duidelijk standpunt ingenomen worden. Mijn ervaring leert me echter dat deze Loire appellatie alle troeven in handen heeft om een ideale combinatie te vormen.

Meer weten over de globale resultaten van deze proeverij? Ik voeg met graagte de pdf-file hieromtrent toe.
touraine vs geitenkaas – Resultaten
Ik vind het wel verbazend dat net de Neteling gekoppeld aan de rode Domaine de Pierre als één der beste combinaties uit de bus is gekomen. Deze Gamay gaf wel degelijk een goede bode als combinatie maar persoonlijk vond ik minstens 3 witte Touraine wijnen beter geschikt als partner… Een zoveelste bewijs: Les goûts et les couleurs!!

Interloire
Geitenboerderij Polle
Kaasmeester Van Tricht
Kaasmeester L’Amuse

vo-interloire_23 vo-interloire_27 vo-interloire_01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: