De ontdekking van het witte goud – De Schone van Boskoop

Ik besef het, het gaat hard de laatste tijd. De culinaire ervaringen absorbeer ik als nooit tevoren. Verslavend is het… Eens geproefd wil je steeds meer weten over de wonderbaarlijke combinatie wijn en gerecht. Dat hierbij het genot van de allerheerlijkste gerechten de revue passeren is een voorrecht! Een voorrecht dat ik in dank aanneem.

In kader van het wetenschappelijke onderzoek trokken we met onze WOCO (Wij Onderzoeken het Culinaire Orgasme) richting Boechout waar er een nieuwe uitdaging ons te wachten stond in De Schone van Boskoop van Wouter Keersmaekers. De verwachtingen lagen hoog want Wouter heeft nog steeds een reputatie die staat als een huis. Onmiddellijk na de opening in 1993 gezegend met een Michelin ster, die hij tot op heden nog steeds vast weet te houden.
Nog even dit meegeven. We zoeken met WOCO niet onmiddellijk enkel naar sterrenrestaurants. We wensen absoluut geen ‘namen jagers’ te worden. Af en toe zullen we deze mee pikken.

Logo

Hoge verwachtingen dus en deze werden eerlijk gezegd nog wat aangescherpt in onze taxi-rit naar ginds. Het seizoen van de hopscheuten was immers van start gegaan en stiekem hoopten we dat we zouden kunnen genieten van deze heerlijkheid.

Prima ontvangst waarbij we vriendelijk naar onze tafel (6 personen) werden gebracht. Het was een rustige avond. Positief! Zo hadden we de volledige aandacht van de Chef die ons het menu hoogstpersoonlijk aan tafel kwam voorstellen. Na wat gepalaver besloten we het ‘Uit de buik – 7 gangen‘ menu te nemen, met aangepaste wijnen. In dit menu zat, jawel, een speciaal 4-gangen hopscheuten menu verwerkt. Onze stille hoop kwam tot werkelijkheid. En wat doet een mens als hij wacht op de aanvang van het culinaire genot? Aperitieven uiteraard :-). Sommelier Luc kwam ons de mogelijkheden voorstellen maar eerlijk gezegd was ik al bij het aanhoren van de eerste keuze gestopt met luisteren. Een Gueuze Cantillon Lou Pepe 2008 is een perfecte opener (en ook afsluiter zou later die avond blijken).

Amuses bij onze aperitief waren een mousse van ham / gepekelde varkenswang / pickles / kroket van hersenen. Prima opener!
Beoordeling 8/10

DSC01552

Gang 1 – Tartaar van Black Aberdeen / Mierikswortel / peterselie / truffel
Wijn: Soalheiro primeras Vinhas, Vinho Verde Alvarinho 2011 (Wijnhuis Jeuris – 20,20 €)

Een goed bereide tartaar kan me steeds bekoren! Deze van de Black Aberdeen behoorde absoluut hierbij. Toch moet ik een woordje zeggen over de truffel in de bereiding. Hiervoor werd de Hongaarse truffel gebruikt. Deze was zo goed als smaakloos en bracht geen meerwaarde aan de tartaar.
Hoewel de wijn van de Portugese concurrentie kwam (werkpuntje dus voor De Schone ;-)) kan deze Alvarinho mij echt wel bekoren. Telkens ik mij in Matosinhos aan een zeevruchten diner waag neem ik deze wijn als begeleider erbij. De combinatie met de tartaar kon me ook zeer charmeren!
Beoordeling 7/10

DSC01554

Gang 2 – Sint-Jacobsvrucht / bloedworst / merg / aardpeer / hop / ui
Wijn: Pouilly-Fuissé Saumaize-Michelin 2010 (Oenologic – 16,00 €)

De eerste keer hopscheuten is meteen een schot in de roos. Heerlijk van smaak én super samengaand met de tot in de perfectie gebakken coquilles. Ik weet dat het momenteel bon ton is om bloedworst te combineren met de Sint-Jacobsvruchten net als het gebruik van pastinaak. Je komt het echter zo vaak tegen momenteel… Bloedworst hoeft trouwens helemaal niet wat mij betreft.
De Pouilyy-Fuissé was uit het juiste hout gesneden, zeer zuiver van smaak. Bovendien perfect passend bij het gerecht.
Beoordeling 8,5/10

DSC01555

Gang 3 – Hop / hamachi / ei / hopus
Wijn: As Sortes Valdeorras Godello 2010 (La Buena Vida – 34,00 €)

De top van de avond wat mij betreft. Het gerecht vond ik subliem met de combinatie van de hamachi (Australische vis met de structuur van tonijn), het hopus bier en de hopscheuten. Het ei maakte er een smeuïg geheel van.
Echt smullen werd het pas met de wijn er bij. Ook deze wijn was mij niet onbekend. Heerlijk vind ik het steeds deze Godello te kunnen proeven. Met dit gerecht was het geheel perfect af!
Bovendien kwam de chef even langs om onze mening over de hopscheuten te kennen. Hij merkte onze, meer dan normale, interesse en verdween even in de keuken om langs te komen met een zakje rauwe hopscheuten. We mochten deze verse scheuten proeven (aangekocht bij Temmerman in Buggenhout). De pure smaak vond ik de allerbeste! Heerlijke ontdekking.
Beoordeling 9,5/10 (culinair orgasme)

As-Sortes

Gang 4 – Zwezerik / koekoek / asperges / barba dei frati / asperges / hop / bloemkool
Wijn: Meyer-Näkel Ahr Spätburgunder 2008 (Langbeen – 13,50 €)

Ondanks de subliem, gewokte dit keer, hopscheuten bleef ik wat op mijn honger zitten bij dit gerecht. Sowieso al geen fan van zwezerik moet ik bekennen. Des te meer echter van de Mechelse Koekoek. Die laatste was sappig en mals maar te flets van smaak. Hier mocht het molentje iets langer gedraaid hebben.
Barba dei frati is een vergeten groente die in het Nederlands officieel Hertshoornweegbree noemt maar ook wel kapucijnerbaard of monniksbaard (naar de Duitse vertaling) wordt genoemd. Het gaat door het leven als een losbladige vorm van witloof. Absoluut leuk om dit kruid? Groente? te kunnen proeven.
De wijn tenslotte was een zeer correcte spätburgunder. Niet onmiddellijk de favoriet aan onze tafel. De combinatie zou ik niet onmiddellijk herhalen.
Beoordeling 6,5/10

DSC01556

Gang 5 – Rug Duke of Bershire / varkensworst met ganzelever / klaverzuring wortel / warmoes / pieds de mouton
Wijn: Saint Joseph Mairlant François Villard 2009 (R&R Selection Egoiste – 23,45 €)

Absolute leuke combinatie waar ik naar uitkeek. Het gerecht op zich was ook fantastisch al hoeft dat worstje daar helemaal niet bij voor mij. Misschien de varkensrug net iets steviger afkruiden.
De wijn was en is fantastisch! Ik ben grote fan van deze Saint Joseph. Maar… de combinatie met het gerecht was echt wel ver te zoeken. Opnieuw wordt hier de grote, klassieke fout gemaakt. Een zeer lekkere, overheerlijke wijn serveren bij het hoofdgerecht die te zwaar is en die bijgevolg de textuur van je hoofdgerecht niet tot zijn recht laat komen. Kies je voor iets stevig bij dit gerecht neem dan een stevige witte wijn met versmolten houtlagering.
Beoordeling 8/10

DSC01558

Gang 6 – Geitenkaas / truffel / hopscheut / kalfskop / pistacheolie
Wijn: August Kesseler Spätlese Riesling Rheingau 2001 (Langbeen – 20,00 voor de 2009)

Gedurfd maar mooi zonder in superlatieven te vervallen. De wijn paste subliem!
Beoordeling 8/10

Kesseler riesling

Gang 7 – Chocolade / Karamel
Wijn: Madeira Barbeito Malvasia 20j (The Madeira Collection – 62,00 €)

Zeer mooi ogend en bovendien ook lekker. En met een Madeira in aanvulling scoor je altijd!
Beoordeling 8/10

DSC01575

De koffie werd overgeslagen, een extra glaasje Madeira daarentegen niet! Vermits we met een taxibusje waren sloten we af, om onze maag tot rust te laten komen met die heerlijke gueuze. Opnieuw een geslaagde WOCO avond al bleven we een tikkeltje op onze honger zitten. Waren onze verwachtingen te hoog gespannen??
Nochtans maakten we kennis met een supervriendelijk chef die prachtige borden op de tafel toverde en gewaagde combinaties durfde maken. Het was bovendien alsof de sommelier mijn smaak van wijn zeer goed kende. Ik heb genoten van elke wijn op zich.
En toch, toch ontbrak die ene belangrijke wauw factor…
Beoordeling omkadering, ontvangst, personeel: 8,25/10

Prijs van het geheel!
Menu: 115,00 €
Aangepaste wijnen: 85,00 €

Totaalbedrag all in 235,00 € wat niet weinig is uiteraard. Ook hier het gevoel dat het geheel net iets te duur was. Het besef dat we wel degelijk 4 gerechten met hopscheuten hadden gekregen kan dit uiteraard verantwoorden.

Gegevens:
De Schone van Boskoop
Appelkant 10
2530 Boechout
http://www.deschonevanboskoop.be

DSC01559Hopscheuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: