Ca Va? Neen Savoie!!

Ik ben een fanatiek aanhanger van het principe ‘Nooit te oud om te leren‘. Vele van mijn principes zijn door de tijd des levens reeds gesneuveld maar dit ben ik tot op heden zo trouw gebleven als de liefde. Het hoeft dus geen betoog dat mijn zinnen geprikkeld werden toen een vriend me op een Savoie tasting in het Leuvense attent maakte. Heb je zin om… nog voor hij verder kon gaan was de ‘ja’ al uit mijn mond gerold. Ik heb nu eenmaal altijd zin 😉

Ik kan zeggen dat ik wijnland Frankrijk vrij goed ken en het meermaals van links tot rechts doorkruist heb. Savoie echter, net als Corsica trouwens, is steeds een blinde vlek gebleven. Misschien ook omdat ik helemaal geen wintersporter ben en daardoor niet onmiddellijk deze omgeving ga opzoeken. Ja de basis blabla ken ik uiteraard wel, en ja ik had er al wel eens een aantal wijntjes van gedronken. Buiten Ă©Ă©n enkele Roussanne (of moet ik Bergeron) zeggen was er me niets van blijven hangen. Hoog tijd voor een nieuwe ontdekking.

Savoie

Place to be was Wijnbar Convento in Leuven. Spreker van dienst, winetwuncher in crime, Stefaan Soenen. De opvolger van de sprookjes van Grimm met zijn Wine Tales.  Al vlug werd duidelijk dat Stefaan goed wist waarover hij sprak en dat hij thuis was in de regio. En dus zwijg ik en luister ik naar zijn betoog… Aanhoor, observeer en absorbeer!!

Geografisch even situeren? Duidelijk voor iedereen waarschijnlijk, we bevinden ons aan de voet van de Europese reus de Mont Blanc. De andere zijde is het Italiaanse Aoste. Het is dan ook voornamelijk een skigebied. De belangrijkste steden zijn Seyssel, Aix-les-Bains en Chambéry. De wijngaard situeren zich van de oevers van het meer Léman tot ten zuiden van Chambéry. Het is volledig omgeven door gebergte en is erg versnipperd. Zoeken dus naar die wijngaarden. Vooral de vele toeristen zijn de grootste afnemer van deze wijnen, zodat de meeste wijnen ter plekke kunnen verkocht worden en er blijkbaar geen grote ambitie bestaat om de wijn buiten de regio veel aan bekendheid te doen winnen. De beste wijngebieden zullen we vinden in de omgeving van Chignin, Ayze, Bonneville of Marignan. Het terroir is voornamelijk steenpuin van kalksteen, mergel en kiezel.
Hoewel we ons in het hooggebergte bevinden zullen we de wijngaarden veelal in de valleien vinden op een hoogte van 200 tot 250 meter. Deze wijngaarden staan hoofdzakelijk aangeplant met witte druivenrassen (ongeveer 75%). Vooral witte wijnen dus. maar evenzeer een redelijk hoog aantal schuimwijnen. Verwacht hier niet de gekende witte druivenrassen. Ja goed, ze hebben er wel degelijk Chardonnay (waarschijnlijk zijn de Noord- en Zuidpool de enige gebieden waar er gĂ©Ă©n Chardonnay is). Maar zoals Stefaan het zeer netjes verwoordde: ‘Je rijdt niet naar de Savoie om er een Chardonnay te kopen’. Neen, de specialiteit van de regio is de Altesse, ook wel Roussette genaamd. Meest populair echter, en bovendien in volle commerciĂ«le – dixit de spreker – ontplooiing, is de Bergeron wat de lokale benaming is voor Roussanne.
Werkpaard voor de eenvoudige aprĂšs ski kapwijn is dan weer de JacquĂšre. Verder vinden we er ook Chasselas en een paar zeldzaamheden zoals Grignet, waarvan er amper 20 ha van aangeplant is, of de Mondeuse Blanche.
Over Blanche (Mondeuse) valt trouwens nog wel wat te vertellen. Ooit is deze madam een keer vreemd gegaan met een zekere Dureza. Negen maand later lag er een kleine Syrah in het kribbeke. Aangezien de Mondeuse Blanche eigen is aan de Savoie en de Dureza een typische druif is uit de Franse ArdĂšche kan het fabeltje dat de Syrah uit het verre Iran zou stammen met deze de fabeltjeskrant in.

Rode druiven die we treffen in de Savoie zijn voornamelijk de koppige, hoekige en zeer tanninerijke Mondeuse (Molette Noir). Deze werd er ooit van verdacht verwant te zijn aan de Refosco Dal peduncolo Rosso uit het Italiaanse Friuli. DNA onderzoek spreekt dit echter tegen. De Mondeuse wijnen die ik gisteren dronk leken nochtans verdacht veel op een Refosco.
Ohja, we vinder er ook Gamay en Pinot Noir.
Stefaan orakelde nog over een oud blauw ras dat uiterst gering aangeplant staat in de Savoie en waar het bijna onmogelijk van is om er een fles van in handen te krijgen: de Persan. Mijn principe huldigend ging ik onmiddellijk op zoek naar de achtergrond van deze druif. Eerst wat googlen waar Wikipedia melding maakte dat deze druif identiek is aan de Mondeuse. De gelaatstrekken van onze spreker deden me vermoeden dat dit alleszins niet het geval is. Dan maar de bijbel van La Robinson erbij nemen. Hier leren we dat dit ras inderdaad eigen is aan de Savoie en vaak verkeerdelijk wordt genomen als Mondeuse. En Stefaan, als ik jou nog iets kan bijleren? DNA onderzoek heeft uitgewezen dat deze druif lange tijd gecultiveerd werd onder de benaming BĂ©cuet in mijn eigenste Piemonte :-).

Onze AO(C)P – tjes tenslotte nog om de theorie af te ronden. Acht in totaal waarvan er Ă©Ă©n gloednieuw is.

 1. AOP Vin de Savoie: 15 dorpen mogen hun naam hieraan toevoegen oa Apremont
 2. AOP Roussette de Savoie: Je zou veronderstellen dat deze wijnen enkel Roussette mogen bevatten. Tarara, mooi niet!
 3. AOP Crépy: Enkel witte wijnen van de Chasselas
 4. AOP Seyssel
 5. AOP Seyssel Mousseux: Vooral schuimwijnen van de Molette Noir
 6. AOP Mousseux de Savoie
 7. AOP PĂ©tillant de Savoie
 8. AOP Crémant de Savoie: Gloednieuw en de eerste flessen gaan zich aandienen

Tenslotte volgde er uiteraard nog een proeverij. Leuk was dat er tevens 4 lokale kazen werden aangeboden (Abondance – Reblochon – Tomme de Savoie – Petit Saint-Pont). Mijn discipline verplichtte me te wachten tot na de proeverij alvorens me hier op te storten!
We proefden volgende wijnen:

 1. Domaine d’Idylle – Vin de Savoie Cruet 2010 (JacquĂšre): Kort, bescheiden en zeer strak. Echte opener.
 2. Domaine Louis Magnin – Roussette de Savoie 2008: Boeiend en fascinerend spelend met smaken.
 3. Domaine François Carrel & Fils La MarĂ©tĂ© – Roussette de Savoie Marestel 2009: Zo vlak en plat als mijn waterglas ernaast.
 4. Domaine AndrĂ© & Michel QuĂ©nard – Vin de Savoie Les Terrasses Chignin-bergeron 2008 (Roussanne): Zeer mooi met een exootje.
 5. Domaine Grisard – Vin de Savoie Mondeuse Blanche 2009: Prettig gestoord en vooral dankbaar bij zeer verfijnde gastronomische gerechten.
 6. Domaine Belluard – Vin de Savoie Le Feu 2009 (Grignet): Eenzijdig en ver van boeiend. Net een bubbelarme schuimwijn.
 7. Domaine Louis magnin – Vin de Savoie Arbin Mondeuse 2007: Vooral stroef. Eentje voor de tannine-kauwers
 8. Domaine AndrĂ© & Michel QuĂ©nard – Vin de Savoie Mondeuse Vieilles Vignes 2009: Gebalanceerd, boeiend maar niet verlangend naar nog.
 9. Domaine Mercier La Goutte d’Or CuvĂ©e de DĂ©cembre – CrĂ©py 2006 (Chasselas): Deze wijn was helaas aan het hergisten in de fles. Wie haalt het nu ook in zijn hoofd een DĂ©cembre in februari te laten proeven ;-).

VoilĂ , bij deze zit Savoie alweer, misschien slechts voor even, in mijn geheugen gegrift. Het was wat ik er van verwacht had. boeiend en leerrijk. Mijn dorst is verre van gelest!

#1616 Doubtful Accounts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: