Nieuwe DOCG toekenningen – Het Italiaanse zomeroffensief

Net wanneer je denkt dat het nu wel een tijdje stil zal blijven slaan ze alweer toe! De top van de Italiaanse herkomstbenamingen kent alweer verdere uitbreidingen. Wie durft er nog te beweren dat hij pertinent zeker is van de huidige DOC of DOCG toekenning in Italië? Ik doe alvast mijn uiterste best, maar ik steek mijn hand niet in het vuur dat bij het schrijven dezer er alweer een nieuwe pikorde heerst. Jawel amper een paar maanden nadat ik op deze blog had bericht van de nieuwste toekenningen – cfr Gelukkig Goed Gek – De nieuwste DOC’G’ toekenningen – is er alweer een kentering. De teller werd officieel op 71 gezet!
Duizelingwekkend snel gaat het daar…

Waar hebben ze hun vreugdedansje zoal mogen uitvoeren?

  1. DOCG Colli di Conegliano (Veneto)
    Onwaarschijnlijk maar waar… Na de drie van vorige keer heeft Veneto alweer 3 extra benoemingen op zak! Veertien zijn er dat ondertussen en we kunnen aan de zijlijn niets anders dan toekijken. Wat moeten ze daar echt fantastisch bezig zijn met wijnbouw!? In ieder geval heeft Conegliano (gelegen in Treviso) zijn 2e DOCG binnen. De Conegliano Valdobbiadene Prosecco was de voorloper. Hier op de heuvels van Conegliano worden witte, rode en zoete wijnen gemaakt. De witte wijn moet gebaseerd zijn op de Incrocio Manzoni (minstens 55%) en meot voor minstens 20% aangevuld worden met Pinot Bianco en/of Chardonnay. Er mag voor maximum 10% aangevuld worden met Sauvignon Blanc en Riesling Renano.
    De rode wijn bestaat voor minstens 50% uit Merlot, 10% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc, Marzemino, Incrocio Manzoni of Refosco dal Peduncolo Rosso. Ze moeten bovendien minstens 12 maand houtlagering hebben gekregen
  2. DOCG Montello Rosso (Veneto)
    Afgescheurd van de Montello e Colli Asolani heeft de Montello Rosso de status van DOCG verkregen. De wijnen van de Montello Rosso worden ginds nogal euforisch vergeleken met deze van de Bordeaux. De druiven van deze Franse regio worden in ieder geval gebruikt om de wijn tot stand te brengen. Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en jawel ook Carmenèremogen geblend worden. Of deze wijnen de roem en faam van vb. Bolgheri bereiken kan ik u nog niet vertellen. De inhoud van een Montello Rosso is tot op heden nog niet in mijn glas geraakt. Tijd om daar een keer verandering in te brengen
  3. DOCG Bagnoli Friularo (Veneto)
    Een paar maanden na de Piave Malanotte is dit een nieuwe onderscheiding voor de Raboso druif, meer bepaald voor de Raboso Piave. Het lijkt opnieuw veel weg te hebben van een benoeming om de kerk in het midden te houden! Ik hoop alleszins dat ik fout ben.
    Friularo, zoals de benaming van de DOCG bevat, is de lokale benaming voor de Raboso druif. De naam van de DOCG zou dus evengoed Bagnoli Raboso kunnen zijn. De benaming is een afscheuring van de oude DOC (die trouwens blijft bestaan) Bagnoli di Sopra. Het wijnbouwgebied situeert zich in de omgeving van Padova. Er wordt daar trouwens al eeuwen gewerkt met de Friularo. De druif moet voor minstens 90% aanwezig zijn in de wijn.
  4. DOCG Rosazzo (Friuli)
    Friuli is altijd al een wat miskende regio geweest en heeft na de twee zoete DOCG Picolit en Ramandolo eindelijk een benoeming gekregen voor een stille witte wijn; nl. Rosazzo. Tot voor kort was Rosazzo een subdenominatie van de grote DOC Colli Orientali del Friuli. Deze DOC heeft er trouwens 3 nieuwe subdenominaties bijgekregen. De DOCG Rosazzo is een witte wijn op basis van minstens 50% Friulanodie eventueel aangevuld wordt met Sauvignon Blanc (20 tot 30%), Pinot Bianco en/of Chardonnay (20 tot 30 %) of Ribolla Gialla (tot 10%). De wijngaarden liggen in de provincie Udine.
  5. DOCG Colli Bolognesi Classico Pignoletto (Emilia Romagna)
    Promotie voor de reeds bestaande DOC en voor de Pignoletto druif. Dit in één van de minstzeggende wijngebieden uit Italië Emilia Romagna. Ze hadden er in het verleden reeds een politieke benoeming op zak voor de Albana di Romagna die toendertijd als eerste DOCG voor een witte druif werd aangewezen, bij gebrek aan beters nota bene…
    Toch mogen we niet te snel conclusies trekken. Eerst proeven, dan pas uw gal spuwen zegt een eeuwenoude wijn-wijsheid!
    De Pignoletto druif is een regionale druif uit Emilia Romagna die verwantschap met de Grechetto wordt toegedicht. De druif moet voor 95% deel uit maken van de wijn. Er mag eventueel aangevuld worden met de Pinot Bianco.
  6. DOCG Montecucco Sangiovese (Toscana)
    In l’Altra Toscana werd na de Morellino di Scansano en de Elba Aleatico Passito nu ook de rode Montecucco benoemd tot DOCG. het moet gezegd zijn dat deze benoeming al enige tijd in de lucht hing. Vele kenners schatten de Montecucco wijn trouwens hoger in dan de Morellino di Scansano! Enkel voor de rode wijn en enkel voor Sangiovese (minimum 90%).
    Noteer bovendien dat de Toscaanse Maremma op korte tijd een serieuze opwaardering heeft gekregen. En dit niet geheel ten onrechte trouwens! De Sangiovese variant die gebruikt wordt is de Sangiovese Piccolo.
  7. Frascati Superiore en Cannellino di Frascati(Lazio)
    De omgeving van Rome of de provincie Lazio kreeg er eensklaps 2 DOCG’s bij. Naast de Frascati Superiore kreeg ook de Cannellino di Frascati deze eer toebedeeld.
    Frascati is één van de bekendste namen uit het Italiaanse wijnlandschap. Ze hebben lange tijd (net als oa de Soave) te kampen gehad met een uiterst negatief imago. De laatste jaren werd er echter goed werk geleverd en klom de Frascati langzaam maar zeker uit zijn dal. Vandaag werd dit beloond met twee onderscheidingen. Of dit nu al terecht is zal de kwaliteit van de wijn moeten uitwijzen. Frascati is een assemblage van Trebbiano, Malvasia en Greco, aangevuld met de lokale Bellone en Bombino druiven. Zij geven de wijn een aparte smaak. De wijnen moeten doorgaans jong gedronken worden.
  8. DOCG Castel del Monte Nero di Troia Riserva, Castel del Monte Rosso Riserva en Castel del Monte Bombino Nero (Puglia)
    2011 lijkt wel een boerenjaar voor Puglia. Van nul naar 4 DOCG’s het kan, want nadat al eerder dit jaar de Primitivo di Manduria Dolce Naturale een opwaardering kreeg is het nu aan Castel del Monte om met 3 type van wijnen deze onderscheiding binnen te halen. Puglia is al jaren aan een serieuze opmars bezig. Bovendien kan ik niet anders dan verheugt zijn dat ook de Uva di Troia krijgt wat hij verdient! Voor de Bombino Nero heb ik zo mijn twijfels… misschien ten onrechte omdat ik de druif nog niet echt ten goede heb kunnen proeven.

Was het dit nu voor dit jaar, of komen er in de nabije toekomst nog wijzigingen? De Italiaanse wijnwetgeving blijft wat dat betreft een doolhof…
Een doolhof dat aan betrouwbaarheid zou winnen mocht er ook af en toe eens eentje zijn glorie-status verliezen.
Ondertussen kan ik het jullie niet voldoende vertellen: Vele IGT wijnen zijn een pak beter dan de met pracht en praal verkondigde DOCG wijnen. Remember it…

Tot slot nog de lijst van de druiven die goed zijn voor een DOCG nominering of althans de hoofdruiven:
Albana – Aglianico – Aleatico – Arneis – Barbera – Bombino Nero – Brachetto – Cesanese – Chardonnay – Cortese – Corvina – Dolcetto – Erbaluce – Fiano – Friulano – Garganega – Glera – Greco – Incrozio Manzoni – Malvasia – Merlot – Montepulciano – Moscato – Nebbiolo – Nero d’Avola – Passerina – Pecorino – Picolit – Pignoletto – Pinot Nero – Primitivo – Raboso – Ruché – Sagrantino – Sangiovese – Trebbiano – Uva di Troia – Verdicchio – Verduzzo – Vermentino – Vernaccia


2 Reacties

  1. Wim, van waar heb je het kaartje? Kan je me de url doorgeven?

    Like

  2. pff alweer aanpassingen! Had nog niet zo lang geleden mn persoonlijke cursus van Italie aangepast naar de vorige DOCG veranderingen… Bedankt Wim!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: