Bordeaux Coup de Coeur 2010

Het leven van een winegeek is zwaar…heel zwaar zelfs. Maar, en ik denk dat ik in naam van vele van deze freaks mag spreken, we voelen het niet! Het schuift zo van ons af. Steeds weer met wijd opengesperde ogen kijken we uit naar alweer die volgende degustatie, die volgende kennismaking met het nobelste der sappen… Als waren we kleine kinderen die verwachtingsvol wachten op datgene dat de goede sint voor ons langs brengt.

Zo werd er met de glimlach één van de schaarse vrije zondagen als ‘volzet’ ingeschreven in de agenda. Met een aantal Vlaamse Wijnbloggers werd er immers een afspraak gemaakt met Sopexa om hun selectie ‘Bordeaux Coup de Coeur 2010‘ eens door te lichten.


Nu kan je me vandaag de dag moeilijk verslijten als een groot liefhebber van de Bordeauxwijnen. Ooit was dit echter totaal anders… Er werd als het ware enkel maar Bordeaux ingekocht. Nog steeds ligt er in mijn privé-kelder de nodige hoeveelheid Bordeaux te smeken geopend te worden. Ze blijven er echter liggen… Mijn smaakprofiel is danig gewijzigd en steeds kijk ik reikhalzend uit naar die andere wijnen die er onder het nodige stof zitten verscholen. Uiteraard proef ik nog vaak de nodige Bordeaux wijnen, maar ze voor een intiem moment klaarstomen zit er niet langer meer in. Het genieten ervan is me wat vergaan.

Hoe is dit mogelijk? Deels uit rebellie tegen de omhoog geschoten arrogante betweterige wijnbouwers die hun proeverspubliek als een nummer behandelen en er niet voor terugdeinzen ze jaar in, jaar uit de nodige prijsverhogingen door de strot te duwen. Niet enkel de ‘grote spelers’ hoor! Zelf maakte ik het mee dat ik voor een goede en correcte Bordeaux Supérieur gedurende één jaar voor dezelfde jaargang maar liefst 3 prijsverhogingen moest slikken! Bye Bye, er is zoveel lekkers op de markt te vinden.
Een tweede reden is mijn nieuwsgierigheid naar nieuwigheden. Mijn nooit te stillen honger nieuwe wijnen te ontdekken. En zo kom je al vlug tot de conclusie dat je voor goede en eerlijke prijzen – laat ons zeggen tussen de 8 en de 15 euro – verdomd goede wijnen kan vinden waarvoor ze in Bordeaux flink hun best zullen moeten doen dit te evenaren.
Ten derde merk ik dat onder mijn cliënteel de vraag naar Bordeaux wijnen jaar in, jaar uit achteruit gaat.

Is Bordeaux daarom op zijn retour? Neen, uiteraard niet!! Er zijn zeer lekkere wijnen te vinden ginds. En het jaar 2009 zal er gekoesterd worden, zelfs de meest schandalige wijnmaker zal een goede wijn van deze jaargang kunnen maken. Uiteraard weten ze het ginds wel met nog maar een keertje de nodige prijsverhogingen tot gevolg…Helaas dus, ze hebben het nog niet begrepen :-(.

Over naar de essentie van de zaak en naar onze proeverij! De door een vermaarde jury (Sybille Troubleyn, Willem Van Den Broeck, Eric Boschman, Alain Bleykens, Patrick Fievez, Gene Bervoets, Sandrine Mossiat, André Gigantelli, Filip verheyden en Aristide Spies) reeds geselecteerde 100 laureaten (prijzen tussen de 4 en 15 euro) werden aan ons oordeel onderworpen. De wijnen werden verdeeld en de groepjes sloegen aan het proeven. De beste wijnen werden opzij gezet en door iedereen nog een keertje geproefd om uiteindelijk tot de laureaten te komen.

Gemakkelijk was het niet. Vaak te groen, te scherp, te vlak, te jammy, te houterig…

Uiteindelijk zijn dit de 3 rode winnaars geworden:
1. Château de Lestiac – 1’eres cotes de bordeaux 2008
2. Château Perayne – bordeaux supérieur 2006
3. Château la Mauriane – puisseguin-Saint-Emilion 2007

Of ik ze zelf zou kopen voor mijn kelder aan te vullen is een andere zaak…
Conclusie is dat dit een zéér boeiende ervaring was. Al mijn welgemeende dank gaat naar de inrichters en initiatiefnemers van dit gebeuren. Hopelijk volgen er nog vele van deze prachtige projecten!

Wil je het boekje doornemen: Bordeaux Coups de Coeur boekje _2010_NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: