Ca’D’Gal Moscato d’Asti Vigna Vecchia 2006

Welke associaties komen spontaan bij je op wanneer je aan een Moscato d’Asti denkt? Sinds ik eens een aantal dagen door Piëmonte was gedwaald kon ik er maar niet over wat de Piëmontesen er toch aan vonden. Het spul van amper 5% alcohol was zeemzoet, sprankelend en deed me vooral denken aan die kinderprik waar ik ‘toevallig’ eens van nipte. Kiddybul, limonade etc. Niets voor echt mannen! Of hoe een vooroordeel geboren kan worden. Sindsdien liep ik altijd met een boogje om het goedje heen en wimpelde ik het met een vriendelijk, doch kordate ‘neen bedankt’ af.

Dat was tot ik, op aanraden van een mede-wijn-plichtige, me toch een keertje liet verleiden tot het proeven van een glaasje Moscato d’Asti van Allesandro Boido’s Ca’d’Gal. Meer bepaald deze van de oude wijnstokken (meer dan 50 jaar oud), de Vigna Vecchia.
Eensklaps verdwenen al mijn vooroordelen, mijn smaakpapillen werden verblijdt! Het vieze sprankelende werden bubbels, het zeemzoete werd edelzoet. Het idee van de kinderprik werd doorprikt. Wat een dessertwijn! De mogelijkheden stroomden door mijn gedachten, maar hier had ik een perfecte begeleider gevonden voor een schier aan nagerechtjes. Voor de vuist weg noem ik een bordje van verse aardbeien met mascarpone…

Wat maakt deze Moscato (voor de leken…gemaakt van de Muscat druif) nu zo speciaal? Eenmaal in het glas zie je een volle goudgele kleur. Een vluchtige opname van de aroma’s doet zelfs een beetje aan Champagne denken. De brioche, toast zit er onmiddellijk samen met een bulk aan steenfruit. Dieper onderzoek leidt ons naar zowel witte als gele perziken, abrikoosjes en nectarine. Walsen brengt verse muntblaadjes. Rijk, rijp, sappig, fruitig en een verrukkelijke complexiteit spoelt er door de keelholte. Een perfecte aanvulling met de nodige fraicheur om het zoete baas te kunnen. Yes dit is werkelijk verrukkelijk!

Het stemt me gelukkig dat ik geen koppige mens ben ;-). Anders had ik dit nooit geproefd!

3 Reacties

 1. ook heel lekker bij wat geitenkaas
  of na een zware maaltijd met veel rood komt een glas van dit als een ware verademing en verfrissing

  of gewoon bij zonnig weer in de tuin!

  ik moet het thuis, met al die zonnige dagen die we al gehad hebben, in elk geval per karton aansleuren 😉

  Like

 2. ik zie het al helemaal voor me Kaat! Een slaatje, een geitenkaasje, wat spekjes evt een scampi…
  Lijkt me ook zeer goede combinatie te zijn bij de Portugese specialiteit Leitao Assado. Ginds werd er de lokale Espumante bij aanbevolen. Dit lijkt me nog beter geschikt.

  🙂 Laat het in alle geval wel bevallen…al is het pssssst ‘niet echt een goedkoop wijntje’ (hou dat maar stilletjes hé) 😉

  Like

 3. […] Gal toch. Heb je toch nog vooroordelen bij de zoete sprankelwijn van Piemonte, dan kan het verhaal van bottle case je misschien over de streep trekken. LikeWees de eerste om deze post te […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: