Magistrale Madeira

Gewoon even een open eerlijke vraag, Madeira wat zegt dat jou? Kom je verder dan ossentong in Madeirasaus? Dat type van overstoofde, aangezoete en met karamel overgoten goedje is inderdaad hetgeen dat de meesten onder ons zullen associëren met Madeira. Maar Madeira is zoveel meer dan dat… Het is een heerlijke zoete, geoxideerde wijn met een prachtige verfrissende toets. De types van zoetheid die je in je glas wilt kan je zelf bepalen. Van droog naar zoet heb je Cercial, Verdelho, Boal of Malvasia. Elk heeft zijn typische smaak zodat er van eentonigheid absoluut geen sprake kan zijn… Tenzij, tenzij je valt over het oxidatieve, notige en gekonfijte fruitige toetsje dat elke Madeira wel zal kenmerken.

Naar aanleiding van de Herentalse wijnclub ‘Op de Klippen’ mocht ik een presentatie met proeverij (uiteraard) houden over Madeira. Hoewel ik al wel een professionele degustatie over het goedje had meegemaakt was het onderwerp vrij nieuw voor me. Tijdens het maken van de presentatie heb ik me dan ook pas echt verdiept in de materie. Boeiend en fascinerend is het minste dat je kan zeggen over een type wijn dat door puur toeval werd ontdekt. Laat me je even meenemen naar de 15e Eeuwse Oost-Indische zeereizen…

Madeira 

Copyright op deze presentatie? Door het vele aanbod op het Internet vervaagt het begrip copyright meer en meer. Een woord toevoegen, een zin verdraaien en we spreken er niet meer over. Het staat bijgevolg ieder vrij deze presentatie te gebruiken! Ik zou het echter wel op prijs stellen mocht je mijn naam en/of wijnkennis hierbij vermelden.
Indien de echte Madeira bollebozen onwaarheden of opmerkingen hebben…
Ze zijn meer dan welkom want deze wijnsnob is er ook maar om bij te leren 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: