Het Negende Vat – Programma overzicht 2012 – 2013

September in zicht!! De activiteiten kunnen als vanouds weer van start gaan… Eindelijk 🙂

Programma Negende Vat – seizoen 2012-2013

Dinsdag 11 september 2012 Theo
The Ultimate Battle: Old vs New World
. Twee druiven ondergaan een ware match. Eentje komt uit de geijkte oerlanden der wijn. Een andere uit de voor ons Belgen recentelijke open gestelde markten. Wint de trots uit de Bourgogne het boven de Australische blockbuster? Het draaiboek voor de  Herentalse versie van Bottle-Shock wordt in vastgelegd!

Dinsdag 09 oktober 2012 – Wim
Aan de voet van de Alpen
ontdekken we heel wat eigenzinnige en mooie wijnen. Het lekkers uit wat één van Italië ’s mooiste is komt op de proeftafel. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Cortese, Arneis zijn maar enkele namen van de hoofdrolspelers. Langhe, Alba, Asti, Roero, Dogliano en Monferrato the places to be… Barolo en Barbaresco de mastodonten. Heaven on earth, called Piedmont!

Dinsdag 13 november 2012 – Tie
Het tafellandschap van Italië; Apulia
! Van het noorden naar het zuiden trekken we. Puglia moet, samen met Sicilia, zowat de meest producerende wijnprovincie zijn van Italië. Rendementen tot wel 400 l/ha zijn er mogelijk. Een hele opgave om het kaf van het koren te scheiden. We zullen alvast van leer trekken met onder andere de Primitivo, Negroamao, Uva di Troia en Aleatico.

Dinsdag 11 december 2012 – Luc & Ann
The magnificent Seven
! Beeld je je één echte terroirgebonden wijn in uit Frankrijk? Juist Chablis. En we trekken even alle registers open. Kan jij ze alle zeven opnoemen, de Grand Cru’s? Allen gelegen aan de rechteroever van de Serein. Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos en Blanchot. Alle zeven worden ze op de proeftafel verwacht. Nadien gaan we ‘s nachts dromen van een mooie deerne, kimmeridgian genaamd.

Dinsdag 08 januari 2013 – Ronny
Petit Verdot
! Het aanvullertje uit de Bordeaux gaat vlammen in zijn pure eigenschappen. 100% Petit Verdot in het glas. Het wordt een uitdaging. Alvast een aangename zoektocht aan Ronny naar de nodige kwaliteitsvolle flessen. Met een knipoog… een land dat ons beide nauw ligt (beginnend met een P en eindigend op Ortigal) heeft er wel enkele.

Dinsdag 12 februari 2013 – Walter & Mie-Jée
Bordeaux 2009
! Het magische Bordeaux jaar begint zijn intrede te doen in onze rekken. Is het echt zo goed of is het alweer een overroepen geblaat van de marketeers om hun prijzen te kunnen rechtvaardigen.

Dinsdag 12 maart 2013 – Chris
Vrouwelijke wijnmaaksters
! Ver weg van het mannelijke gesnoef der macho’s? Wijnen gemaakt met een fluwelen handschoen… Of toch net niet? Houtgerijpte, tanninerijke wijnen worden wel eens mannelijke wijnen genoemd. Let our taste be the judge.

Dinsdag 09 april 2013 – Karin
Tijdens het bekijken van de economische programma’s op tv horen we wel eens dat India één van de groeilanden is. Maar hoe zit het met de wijn? Kunnen ook deze internationaal scoren? Verder dan Sula Vineyards en Nashik Valley kom ikzelf alvast niet.

Dinsdag 14 mei 2013 – Heidi, Bjorn, Manuel
Volgens Druiven & Wijn van Oz Clarke is de Garnacha een echte mediterrane druif die net zo verslaafd is de warme landen als een Noord-Europese toerist. Volgens mezelf is de Garnacha een echte cameleon die de successen aan elkaar rijgt. Hetzij als Garnacha, hetzij als Grenache, hetzij als Garnatxa, hetzij als Cannonau in zowel wit, rood als rosé. De druif heeft nog talloze andere benamingen en komt voor in de 3 verschillende kleuren (Rouge, Blanc en Gris). Genoeg om er onze lippen om te zetten.

Dinsdag 11 juni 2013
Eindigen doen we klassiek met onze BYO- formule… Dit jaar gaan we voor een GSM! Ieder brengt een wijn mee gemaakt van de drie cépages Grenache, Syrah, Mourvèdre. Ga je klassiek voor de zuidelijke Rhône, Languedoc of Roussillon of ga je het zoeken in de Zuid-Afrika, Australië of waar dan ook… Slechts één voorwaarde! De wijn mag hoegenaamd niet gehaald worden in een supermarkt.

Dinsdag 18 juni 2013
Negende Vat Banket. Locatie nog te bepalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: