Vergeten druivenrassen: Alicante Bouschet

Een druif, dat is tenminste fruit met pit! Helaas komen vele wijnliefhebbers niet verder dan de grote en bekende spelers op de markt. Ik, persoonlijk, hou op tijd en stond van wat afwisseling in het glas. Ik neem dan ook elke gelegenheid te baat onbekende druivenrassen te proeven. Italië is in dat opzicht een paradijs. Wie kent er de Pignoletto, de Raboso, de Verduzzo, de Ruché, de Glera… Nochtans hebben als deze druiven een DOCG onderscheiding gekregen. De druif waar ik wel een boontje voor heb is de Alicante Bouschet.

De Alicante Bouschet is in vele opzichten een aparte druif. Vooreerst is er uiteraard de naam. Akkoord Bouschet verwijst dan wel naar Henri Bouschet die verantwoordelijk is voor het tot stand brengen van de druif. Maar het eerste gedeelte de Alicante is tot op heden een mysterieus gegeven. Zoals u weet verwijst Alicante naar de gelijknamige Spaanse stad en zou je kunnen veronderstellen dat de roots van deze druif dan ook aan de Costa Brava liggen. Niets is echter minder waar. Hoewel de druif in de regio, en op wel meerdere plaatsen in Spanje, vaak voorkomt onder de naam Garnacha Tintorera (ze is één van de belangrijkste druiven in de DO Almansa) is ze ontstaan in het zuiden van Frankrijk.
Er is echter nog een andere reden waarom de Alicante Bouschet een buitenbeentje is onder de druivenrassen. Het is namelijk een teinturier!
Een teinturier, wat is dat zal u zich waarschijnlijk afvragen. Wel een teinturier is de benaming voor blauwe druiven die gekleurd vruchtvlees hebben en dus ook gekleurd sap. Dit is eerder een uitzondering want de meeste blauwe druiven hebben allen wit sap.

alicante_boushet

De druif Alicante Bouschet is ontstaan door het kruisen van de Petit Bouschet (dewelke ontdekt werd door de vader van Henri Bouschet) en de Grenache Noir. Petit Bouschet is dan weer een kruising tussen de onbekende druiven Teinturie du Cher x Aramon.
De Alicante Bouschet verspreidde zich vanaf 1855 vooral in het zuiden van Frankrijk waar de wijnboeren na de phylloxera plaag op zoek gingen naar druiven die in de eerste plaats een hoge opbrengst gaven. De reeds genoemde Aramon werd hier in de eerste plaats voor gebruikt. Deze gaf echter fletse nietszeggende wijnen zodat men al vlug bij de Alicante Bouschet terechtkwam. Alhoewel hij nog steeds op vele plaatsen is toegestaan komt de druif vandaag de dag “officieel” zo goed als niet meer voor in Frankrijk. Achter de schermen vernemen we echter dat in het zuiden van Frankrijk nog vele wijnboeren gebruik maken van de Alicante Bouschet om de wijn ‘bij te kleuren’. De vermelding van de druif zal je echter niet tegen komen op het etiket.

Zelf ben ik de druif tegen het lijf gelopen door mijn liefde voor de Portugese wijnen. In de Alentejo wordt deze druif immers frequent verbouwd met krachtige, diep donkerrood gekleurde wijnen met een behoorlijke body en alcoholgehalte tot gevolg. Sedertdien verschijnt deze wijn ook regelmatig in mijn glas…
Buiten het zuiden van Frankrijk, Spanje en Portugal kan je de Alicante Bouschet ook tegenkomen op Corsica, Italië (Toscane, Calabria), California, Israël, Chili en Noord-Afrika.

Het is geen verrassing dat we de druif vooral op warme plaatsen tegenkomen. De Alicante Bouschet bezit een dikke schil zodat ze dus hitte nodig heeft om tot een volledige rijpheid te kunnen komen. Het is een vroegrijpende druif die een redelijk hoge opbrengst geeft. Om tot goede resultaten te komen moet je de druif zeker en vast intomen

6 Reacties

 1. Bij Mea Vota in Huissen hebben we de Black Alicante in de kas staan.

  Like

 2. Heerlijk! Zelf heb ik de AB van Esporão in het gamma zitten. Bovendien heb ik recent op Vinitaly eentje kunnen proeven uit Toscane die ook ronduit fantastisch is.

  Like

 3. Misschien nog aardig om ook te vermelden Wim : de Gentse wijnbouwers Trees en Luc Lybaert, door Gault Millau trouwens uitgeroepen tot beste wijnbouwers uit de Languedoc in 2011, maken op hun Domaine Lous Grèzes ook een 100% Alicante Bouschet : de cuvée Alicia (Vin de Pays des Cévennes).

  Like

 4. Ken de Alicante Bouschet alleen in een blend. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe die solo smaakt.

  Like

  • Ik heb deze van Herdade do Esporão in het gamma zitten en dit is een echte krachtpatser met veel zwart fruit, wat rijp fruit, een boel kruiden waaronder ook wat zoete kruidigheid. De tranen van deze wijn zijn fenomenaal.

   Like

 5. Voor de oorlog werd Allicante ook in druivenkassen geteeld in Nederland, in ieder geval in gebied Hoorn-Enkhuizen. Mijn moeder heeft daar vaak in gewerkt en vertelt er nog wel eens over. Over het krenten etc.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: