Twitterrage in wijnland

Er beweegt duidelijk iets in de wereld van de sociale netwerken, althans als je wijnliefhebber bent! Hoezo zal je je ongetwijfeld afvragen? Je kent ze wel al die bekende en gehypte netwerken zoals Facebook, Linkedin en Twitter. Steeds op zoek naar mensen met gelijklopende interesses om het over die wondere wijnwereld te hebben… Ook ik doe hier actief aan mee.
En dan kom je deze boeiende mensen tegen, die je van haar noch pluim kent maar met wie je één gemeenschappelijk punt hebt: WIJN!
Wat volgt is een ‘crazy’ Twitter verhaal…

Een tweetal weekjes terug startte er een virtuele rondvraag wie er in België/Nederland zich ophield met het twitteren over wijn. Al vlug volgde er het idee om deze mensen een keer samen te brengen. De WINETWUNCH – samentrekking van Wine – Twitter – Lunch, was geboren. Als een lopend vuurtje volgden er een reeks geïnteresseerden. Er werd getwitterd met een speed waar elke formule 1 piloot jaloers van zou worden. De berichten werden overgenomen op Facebook. Al snel bleek dat een lunch niet echt haalbaar was zodat we er een diner van maakten. Een doodle werd opgezet om de datum te bepalen. Binnen de week was het georganiseerd dat we met een 15-tal mensen zouden samenkomen in de Pazzo (Antwerpen); inclusief 3-gangen menuutje.

Het idee dat ieder een flesje wijn mee zou brengen (BYO) waar hij/zij volledig achter staat werd al vlug… 2 flessen … 3 flessen zelfs voor sommigen. Resultaat een proeforgie met vele oeeeeeehs en aaaaaaahs. Als mijn telraam nog relevant was na al het proeven hebben we 29 wijnen de revue zien passeren (waarvan de eerste een leuke attentie was van het huis). Niet de minste flessen zoals vlug zou blijken én bovendien een zeer grote en gewaardeerde verscheidenheid. Alles werd blind geproefd wat ik steeds zeer prettig vind. Nadeel was dat alle wijnen een beetje kriskras door elkaar geproefd werden. Tja kan ook moeilijk anders als je niet weet wat de ander bij heeft. We namen het er met de glimlach bij.

Waren buiten mezelf (Wijnkennis) bevoorrechte getuigen van dit schouwspel: Filip Salmon – Jelle De Roeck – Peter Vergote van Wijnblog (de aanstokers) – WinePearls (Danielle die speciaal vanuit Nederland kwam) – Olaf van Vinama – Theo van Xceed – Stijn van WinesandCycles – Hans van Wijnfolie – Jonas en Jens van Belgian Wines – Werner De Bijl – Melanie De Vrieze – Fabrice Dekerf en als laatste kwam Wine-itch Kaat er nog bij. Een bont gezelschap waar veel wijn-passie in schuilt :-).

Dit kwam er uiteindelijk op de proeftafel:

In de categorie ‘schuimend genot’

 1. Entre-Deux-Monts
 2. Champagne La Closerie Extra Brut 2004
 3. Champagne Jean Michel 2004 Blanc de Blancs
 4. Franciacorta Satén van Pizzini –> Mijn favoriet
 5. Champagne Francis Boulard Brut Nature 2006

In de categorie ‘meesterlijk wit’

 1. Riesling 2009 – Philipp Kuhn – Pfalz
 2. Le cèdre Viognier 2007
 3. Genoelselderen Gold 2000
 4. Clos d’Opleeuw 2006
 5. Chablis 2008 – Alice & Olivier De moor
 6. Riesling ‘Montiggl’ 2009 – St. Michael-Eppan –> mijn inzending die blijkbaar uitstekend in de smaak viel
 7. Velich ‘To’ 2008 (Apetlon – Oostenrijk)
 8. Meursault ‘Les Narvaux” 2009 – Jobard & Morey

In de categorie ‘onstuimend rood’

 1. Buena Pinta 2010 – Manchuela
 2. Saint Cosme ‘Little James Basket Press’
 3. St. Joseph 2009 – Dard & Ribo
 4. Quinta do Crasto Tinto 2009 –> Mijn inzending
 5. Gevrey-Chambertin 2009 – Philippe Pacalet
 6. Pommard 2006 – François Mikulski
 7. Malophet 2010
 8. Isole e Olena ‘Cepparello’ 2004
 9. Els Pics Priorato 2008
 10. St. Jospeh ‘Les pierres seches’ 2007 – Yves Cuilleron
 11. Finca Sobreno Reserva – Toro
 12. Rosemount Estate ‘Balmoral’ 1994! –> Yes I did like this wine a lot
 13. Amphoraey Vineyard 2000 – Israël

In de Categorie ‘Wat nadien’

 1. Moscato d’Asti Ca’d Gal ‘Lumine’
 2. Château Chalon 2000 – Vin Jaune van ?? (het was al laat :-))

Het was heerlijk, het was geweldig, het was…voor herhaling vatbaar!!

7 Reacties

 1. Leuk artikel Wim,
  alleen de Saison van Hans nog toevoegen aan “wat nadien” 🙂

  Like

 2. Heb er idd aan gedacht om er dat bij te zetten, maar wou het op wijn houden 🙂

  Like

 3. Wat een bangelijke avond was dat zeg. Nadien zijn Peter, Hans en ik nog ene gaan drinken in de bar boven en daar zijn naast bovenstaand ongezond lange lijst met wijnen nog 3 wijnen aan toegevoegd.
  – Meursault waarvan ik de naam ben vergeten
  – Regnié: Grain et Granité 2009 van Charly Thévenet (mijn backupfles is er ook maar aangegaan) 🙂
  – Corton Le Rognet Grand Cru 2008 van Camille Giroud

  Like

 4. Leuk artikel maar kan moeilijk anders na zo’n superleuke en boeiende avond. 2 nadelen: 1) toch niet zo piepfris deze morgen 2) trek nog altijd wat zuur gezicht omwille van die Cepparello die zo tegenviel.
  Wim, we proefden naderhand ook nog de Mauro 2005 van Bodegas Maurodos.

  Like

 5. De Vin jaune was een Château Chalon van Marie et Denis Chevassu “Granges Bernard”.

  Like

 6. Tnx Peter & Olaf om het ‘gat’ in mijn geheugen op te frissen 🙂

  Like

 7. Leuk bericht. Tripje lijkt me de moeite waard.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: