Marketing – Hype – Quatsch

Een vriendin van me vertelde me van de week nog: Het maakt niet uit wat het is, als je het moet verkopen, verkoop je het Ik heb het daar altijd moeilijk mee gehad, en heb het daar nog steeds moeilijk mee. Maakt dat mij een slechte verkoper? Waarschijnlijk wel… Gelukkig heb ik één kwaliteit die me zelden of nooit in de steek laat. Ik weet wat een ‘goede’ wijn is en eens geproefd verkopen die zichzelf.

Verkopen doet een product, laten we het op wijn houden, vaak ook omdat er machtige en krachtige instrumenten in het werk gezet worden die de wijn moeten ‘promoten‘! Het maakt niet uit of het goed is, de naamsbekendheid op zich doet reeds verkopen. En daar is het hem toch om te doen? De marketing creëert een hype, de hype zorgt voor een kettingreactie en dus voor verkoop.

Eén van de meest krachtigste instrumenten die hun werk fantastisch verzorgen is ongetwijfeld het CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux). Het merk Bordeaux is immers wereldwijd bekend en vandaag worden er nog steeds nieuwe markten aangeboord met de nodige explosies tot gevolg. Ook bij ons hier in België is Bordeaux nog zonder twijfel één van de meest verkochte namen en er zal geen enkele wijnliefhebber bestaan die nog nooit een Bordeaux gedronken heeft.
Maar het marktaandeel van Bordeaux in België, wat steeds een belangrijke afzetmarkt is geweest, neemt gedurende enkele jaren reeds af… jaar na jaar. En dat is uiteraard niet wat het CIVB voor ogen heeft. En dus worden er heuse marketingcampagnes opgezet om de wijnen van Bordeaux te laten herleven in België.
De afgelopen maanden kreeg ik in mijn mailbox om de haverklap een uitnodiging voor de lancering van hun wijnen.
Apéro à volonté!!!!

Maar de naam Bordeaux stoelt al jarenlang uiteraard op die happy few. Je weet wel die ronkende namen die iedereen kent, waar iedereen de mond over vol heeft maar die bijna niemand ooit heeft mogen/kunnen drinken en die maar slechts in enkele kelders van wijnliefhebbers te vinden zal zijn (en dan vaak nog maar één of enkele flesjes, angstvallig verborgen in een hoekje). Heeft men dan ooit eens een Pétrus bijvoorbeeld geproefd (al was het maar één enkele deciliter) dan heeft men het jaren later nog steeds over. Religieus als het ware
De huidige waarheid is dat deze dure relikwieën verdwijnen in de handen van verzamelaars die ze net als een schilderij van Picasso als een belegging beschouwen en dat de andere wijnen uit Bordeaux, de mindere goden die jaren mee dansten op de successen van hun grotere broers, vaak een zeer schrale prijs/kwaliteit vertonen.  En vooral, zonder de marketing van het CIVB zou hun marktaandeel nog verder afnemen.

Ik heb de Bordeaux hype dan ook aan me voorbij laten gaan de afgelopen maanden. De gedachte van almaar stijgende prijzen, ondanks de vaak magere kwaliteit in het achterhoofd houdend.,Er aan terug denkend dat ik niet eens zo heel lang geleden de verkozen wijnen van de Bordeaux Coups de Coeur mocht proeven (jawel alle 100) en er met moeite 3 kon selecteren, omdat het moest! Een zo tegenvallende degustatie van een ware verzameling aan Pessac-Léognan’s… en, en, en.

Zonde eigenlijk want ik zou, op uitnodiging natuurlijk, graag nog eens terug gaan naar deze mooie wijnregio. Al was het maar om op te gaan in de schitterende heuvels van de Fronsac of om verstoppertje te spelen op de vele majestueuze kastelen…
Allemaal quatsch uiteraard 😉

Aanleiding van dit schrijven is een artikel dat verscheen in Trends Magazine en wat u hieronder kan terugvinden.

Bordeaux

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: