The wine movement…Hink-Stap-Sprong

Onlangs kreeg ik op mijn blog een aangrijpende reactie van een oude Nederlandse wijnliefhebber die vandaag de dag zijn gading niet langer meer kan vinden in het huidige wijnaanbod. De wijnen zijn niet meer als vroeger was zijn betoog, de smaak van de wijn is danig veranderd. Uiteraard is dit zonde voor deze vroegere liefhebber van een goed glas Beaujolais. Reden genoeg om er een onderwerp aan te wijten.

De eerste bedenking die ik me maak is deze: Is het inderdaad zonde dat ook de wijnwereld onderhevig is aan dermate grote veranderingen? Of moeten we net deze vooruitgang toejuichen… Ik weet in ieder geval dat ik steeds blij ben met een stuk wetenschappelijke inbreng in het wijnmaken. Ik hou er bv. van de nieuwe wineries te aanschouwen die zo modern zijn opgebouwd dat er een groot gedeelte aan het overpompen van wijn, kan vermeden worden.
Van de andere kant vind ik het zonde dat er vele wijnen niet langer, zoals vroeger, ongefilterd op de markt komt. Wat ze je ook mogen vertellen over de laatste nieuwe filtermethodes, er verdwijnt toch steeds een stukje pure smaak door deze handeling. Non collé, ni filtré…ja daar houd ik wel van.

Toch kunnen we er niet aan voorbij dat, spijtig genoeg, ook wijn een economisch product is waarvan de wijnboeren moeten leven. Hun commercieel uithangbord bij wijze van spreken. Dank zij de technologische vooruitgang, dank zij de grotere knowhow, dank zij de huidige laboratoria hoeven ze minder en minder met de poepers te zitten dat een mislukte oogst hen geen opbrengsten zal geven dat jaar. Hoewel: we kunnen de natuur meer en meer volgen en begrijpen, maar toch zullen we nog steeds van zijn grillen afhankelijk zijn. Geen enkel technologisch hoogstandje zal daartegen bestemd zijn.

Vooruitgang is dus essentieel… ook op het gebied van het maken van wijn!

En dat er de laatste decennia heel wat gewijzigd is, daar mag je donder op zeggen! Ik tracht even een lijstje te maken van wat er voor gezorgd heeft dat er zoveel verandering is gekomen in hetgeen vandaag de dag in ons glas belandt.

  1. Een enorme kwaliteitstoename dank zij de verbeterde technische processen en installaties
    Denk maar aan de temperatuur gecontroleerde vergistingstanks, de inbreng van de absolute hygiëne, de grote rol van de laboratoria, de steeds stijgende kennis over wijnbouw die ervoor zorgt dat men de druiven naar een optimale rijpheid kan brengen, de belangrijkheid van de oenologen en winemakers, de hoge standaardnormen van de huidige opleidingsvormen, de bereidheid van jonge wijnmakers de wereld rond te trekken en ogen en oren open te doen,…
  2. Comptetitie van nieuwe wijnlanden
    De ‘oude wereld’  heeft het ondertussen wel begrepen dat er steeds meer Nieuwe Wereldlanden met drang  aan de grote poort staan te kloppen. Het is zelfs een angstwekkend gegeven waarvan we vandaag de dag niet zullen weten waar dit gaat ophouden. Landen die tot nul komma nul traditie hebben in het verbouwen van druiven starten met wijnbouw en bereiken onze markt. De concurrentie verscherpt, de traditionele wijnwereld moet mee… Italië had het als één van de eerste begrepen door de wijziging in hun kwaliteitssysteem in 1980. Frankrijk, of althans sommige wijnstreken uit Frankrijk begrijpen dat ze niet langer onbetwiste marktleider zijn. Ook zij volgen, willens nillens.
  3. Distributie van de wijnen
    Vandaag de dag kan je even waar wijn verkrijgen. Enkel en alleen al in België zijn de supermarkten met hun gigantische wijnaanbouw de absolute marktleider. Het traditionele bierland België heeft echter met hun vele bierstekers tevens een aanzienlijk distributiekanaal. Beiden bovengenoemde zijn vooral de verkoopkanalen in het goedkopere segment. Eveneens in België is er een ware booming betreffende de gespecialiseerde wijnhandels. Op elke hoek van de straat is er bij wijze van spreken wel eentje te vinden.
    Dit maakt dat het aanbod bijzonder groot is en dat ook hier wijnen van waar dan ook aangeboden worden en dus ontdekt kunnen worden.
  4. Wijzigingen in het ‘drinkgedrag’ van de consumenten
    Dit is volgens mij één van de grote hoofdzaken van de wijzigingen in de huidige wijnwereld. De consument drinkt anders… We zijn meer wijnproevers geworden die meer en meer open staan voor andere smaken en die niet langer vasthouden aan het traditionele. Wijn is tevens een onderdeel geworden van onze lifestyle, het is niet langer meer weggelegd voor de happy few! Ook jonge mensen genieten in de loungebar van een glaasje wijn in plaats van het traditionele pintje bier.
    Tevens is er nog een andere belangrijke wijziging in de houding van de consument merkbaar. Steeds minder mensen bouwen een wijnkelder op waar de flesjes liggen te rijpen om binnen x aantal jaar gedronken te worden. Wijn is er voor onmiddellijke consumptie. Wat we vandaag kopen wordt als het ware morgen reeds gedronken, en het liefste van al nog vanavond 😉
    We mogen absoluut ook niet vergeten dat wijn ondertussen een standaard is geworden in onze huidige gastronomie. Wining & dining is absolutely hot!
  5. De grote rol van de media en de wijn criticasters
    De media speelt uiteraard ook een zeer grote rol in het vernieuwde wijnlandschap. Grote namen als Robert Parker, Jancis Robinson en andere hebben een zeer bepalende rol gespeeld in de huidige wijnindustrie. Vele consumenten staren zich vervolgens blind aan de hoge score wijnen. Zodanig zelfs dat de vraag er naar een hoge vlucht neemt.
    Je kan ook geen enkele krant meer openslaan of er is wel een wekelijkse wijnrubriek te vinden. Ieder magazine heeft wel zijn wijnhoekje. Heden ten dage zien we in België het belang van de wijnboeken of wijnkronieken. Frank Van Der Auwera’s wijnkoopgids van de beste wijnen onder de 10 euro zal ondertussen wel door elke Belgische wijnliefhebber gekend zijn. En zij die de eerste stappen in de wijnwereld zetten laten zich leiden door de suggesties om hun aankopen te doen. Veelal tot tevredenheid zelfs…
  6. Competitie bis
    Commerciële wijnen versus terroir gebonden wijnen
    Grote coöperatieven versus de kleine familiale wijnbedrijfjes
    Eenheidsworst versus een diversiteit aan smaken
    Marketing versus bescheidenheid
    Conventionele wijnen versus wijnen gemaakt volgens de principes van de biologische wijnbouw

Dit is nog maar een bescheiden opsommende lijst waaraan nog ettelijke andere redenen tot wijziging in het wijnlandschap kunnen opgesomd worden zoals het gebruik van vreemde ‘lies of afgestorven gistcellen’ waarop de wijn zijn opvoeding krijgt.
Tot spijt van wie het benijdt…verandering kan je niet tegen houden!

Plaats een reactie