Een knap staaltje wijn

Wat is het toch fijn om deel te maken van de wondere wijnwereld. Zo nu en dan krijg je de postbode wel eens over de vloer die je dan een leuk pakje brengt dat van alle uithoeken van de wereld kan komen. Een doosje met ‘staalflessen’ die je vriendelijk bezorgd worden door een ongetwijfeld uiterst sympathieke wijnboer. Deze zitten dan meestal ook vol ongeduld te wachten tot dat je vol overgave start met het proeven. Vaak moet ik hen dan reeds een eerste maal teleurstellen. De tijd dat ik stond te jubelen als er zulke flesjes aankwamen dateren alweer vanuit lang vervlogen tijden. Meestal worden die dozen ergens weggezet. En daar staan ze dan te wachten, vaak tot ik plaats moet maken om de nieuwe te kunnen plaatsen.

Gisteren was het dus zo’n moment. Voor de gelegenheid had ik enkele van mijn studenten uitgenodigd om hen te laten meeproeven. Op de examenvraag of er wel degelijk slechte wijn bestaat zullen ze dan ook volmondig ‘JA’ antwoorden.
Soms sta je echt wel versteld wat sommigen ervan kunnen brouwen. Mocht je er nog aan twijfelen… er bestaat meer slechte wijn dan goede! Het is de kunst het kaf van het koren te scheiden. En dat kan je enkel maar doen door waanzinnig veel slechte wijn te proeven.

Voor de gelegenheid had ik 25 staalflesjes klaar gezet waaronder wat Italiaans, wat Zuid-Afrikaans, wat Duits en wat Spaans. Eventjes later was alles erdoor gedraaid en hadden de spuwemmers het winterse gevoel van veel te veel op veel te korte tijd. Puffende gasten die me met grote, en vooral dorstige, ogen bekeken. Welkom in de wondere wereld van de wijn ;-). Suikerwater uit de Moezel, Overdone wijn uit Zuid-Afrika, Bwabwa oké maar kan beter uit Italië en over de Spaanse inzending zullen we al maar helemaal zwijgen.

En dus grijpen we zelf in de rekken en trekken we een paar flessen open opdat we beseffen dat wijn wel het heerlijkste goedje op deze aardkloot is!! Mijn gasten waren content. Een steeds verder tikkende klok was de kroongetuige :-).
En wij…wij proeven een volgende keer alweer verder…Steeds op zoek naar die ene speld in de hooiberg!
Nu nog die arme boeren op de hoogte brengen.

Eén reactie

  1. Het was inderdaad eens ‘een ervaring’.
    Leerrijk, gezellig en gelukkig heeft de after-tasting veel recht gezet! 😉

    bedankt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: