Domaine Philippe Gavignet – Nuits-St.-Georges 1er Cru ‘Les Chaboeufs’ 2005

In het voorjaar, ergens halverwege mei, bewoog ik me nog eens huiswaarts in het wijnlandschap. Thuis wil voor mij zeggen Bourgogne. Ik voel er me ‘à l’aise’, kan er rust vinden en probleemloos mijn batterijen opladen. Je kunt er ontzettend lekker eten (L’écusson en Le caveau des Arches in Beaune bijvoorbeeld). En hoezeer ik mij ook verscheid in de hemelse lekkere wijnen die deze planeet te bieden heeft, Bourgognewijnen (en meer speciaal de witte) blijven mijn gemoed met blijdschap vervullen. Met welke warme gedachten ik ook met weemoed terug denk aan Portugal…er zal iets strafs moeten gebeuren om Bourgogne van zijn troon te stoten!

En zo geschiedde dat ik met een groepje gelijkgestemde zielen (ondertussen toch naar ik vermoeden mag) nog een keer een weekendje ‘thuis’ doorbracht.

Van de gelegenheid even vlug gebruik maken om enkele van mijn ‘wijnvrienden’ gedag te zeggen. En zo werden we warmhartig ontvangen bij het Domaine Gavignet (vier generaties). Nu Philippe heeft een reputatie opgebouwd in de loop der jaren en het is absoluut niet overdreven te stellen dat hij ‘hart en ziel’ van de Nuits-Saint-Georges vertegenwoordigt.
Wie een keertje smalend durft te doen over het Bourgondische gebazel van de zogenaamde ‘terroir-wijnen’, moet best een keertje te rade gaan bij deze kunstenaar!

Al beschikt Philippe Gavignet over een zeer mooie reeks van wijnen,
Les Chaboeufs is echter mijn grote favoriet. Deze van het jaar 2005 weet keer op keer mijn zinnen te prikkelen en een smile op mijn gezicht te toveren die wel een eeuwigheid aanwezig lijkt te blijven 😉
Eten en drinken tegelijk is het goddelijke resultaat van wat er voortkomt uit de, naar schatting gemiddeld, 35-jaar oude wijnstokken. Mooi complex met schitterende impressies van gerookt vlees, pruimen, peper, koffie en bittere chocolade. Een absoluut verrukkelijke balans zorgt voor de nodige spanning in de mond, met als toetje een kruidig einde. Wat wenst een mens nog meer!

Een tweede glas?
Een tweede fles?
Een …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: